Kruispunt: Hoop en Heibel in het Vaticaan

Vijf jaar geleden veroverde Paus Franciscus in snel tempo de harten van miljoenen mensen. Zijn eenvoud en betrokkenheid bij gewone mensen en verdrukten maakten veel indruk. Ook op het wereldtoneel manifesteerde hij zich nadrukkelijk en sierde al gauw – als Person of the Year – de voorpagina van Time Magazine. Veel katholieken kregen hoop dat er werkelijk iets zou veranderen. Het begin van een Vaticaanse lente.

De weerstand groeit
Hij zou schoon schip maken in het Vaticaan en korte metten maken met de misbruikschandalen, de bestuurlijke rompslomp en het financiële wanbeleid. Maar wat heeft Franciscus na die droomstart daadwerkelijk voor elkaar gekregen?

Hoewel zijn imago bij het publiek nog steeds ijzersterk is, groeit binnen het Vaticaan de weerstand. Hij heeft met openhartige maar onstuimige acties de Vaticaanse elite tegen zich in het harnas gejaagd, zo lijkt het. De vaart is er uit en de tijd begint te dringen: hij wordt ouder en lijkt zijn geduld te verliezen. In Kruispunt maken insiders en specialisten de balans op: Vaticaankenner John Allen, Prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur bij de Heilige Stoel en de Amerikaanse journalist Patricia Thomas. Ook Christian van der Heijden houdt het pontificaat van Franciscus tegen het licht. Hij schreef vier boeken over deze veelbesproken paus.

Paus Franciscus schrijft geschiedenis
Sommige Italiaanse insiders denken dat de weerstand die de paus binnen het Vaticaan oproept hem in een geïsoleerde positie brengt. Patricia Thomas meent dat hij juist houdt van de interne krachtmeting en sterker wordt van al die tegenstand.

John Allen vindt dat Franciscus met zijn aanpak geschiedenis schrijft. ‘Hij is een nieuwe Nelson Mandela, die de Rooms-Katholieke Kerk weer op de kaart heeft gezet’, zegt hij in Kruispunt. Christian van der Heijden onthult dat de paus in de wandelgangen een bijnaam heeft: De Meeuw. Een meeuw stampt op de grond waardoor de wormen bovenkomen, zodat hij ze kan opeten. Net zo daagt Paus Franciscus zijn tegenstanders uit zich uit te spreken, zodat hij,  zo nodig, met ze af kan rekenen.
Kruispunt: Hoop en Heibel in het Vaticaan, zondadag 11 maart bij de KRO om 23.05 uur op NPO 2.