Kruispunt: Lang zullen we zorgen

Tegen de achtergrond van alle veranderingen in het zorgstelsel, portretteert Kruispunt drie mensen die hun dierbare verzorgen. Het beleid van de overheid om mensen langer thuis te laten wonen, brengen zij al jaren in de praktijk. Maar als een donkere wolk drijven de wijzigingen (in veel gevallen: bezuinigingen) in allerlei voorzieningen boven hun hoofd. Wat gaat er in hun situatie veranderen? En zal dat de zorg zwaarder maken?

Nel Koertshuis (68) zorgt al 21 jaar voor haar man Tonny. Hij heeft een complex pijnsyndroom en sinds kort is bij hem de diagnose dementie gesteld. Tonny gaat drie dagen per week naar de dagbesteding. Met veel plezier werkt hij in een bakkerij. Maar Nel weet al dat ze hiervoor minder geld gaat krijgen. Hoeveel dagbesteding zal ze zo meteen nog voor haar man kunnen inkopen? Ook maakt ze zich zorgen om de huishoudelijke hulp. De indicatie daarvoor loopt binnenkort af. Nel, die zelf ook met een slechte gezondheid kampt, vreest dat ze minder uren vergoed gaat krijgen.

Walter Roelants (40) heeft zijn 91-jarige demente moeder in huis genomen. Dat was de enige manier om te voorkomen dat ze in een verzorgingshuis zou moeten worden opgenomen. Dat, zo heeft hij zijn vader op zijn sterfbed beloofd, mag nooit gebeuren. Met behulp van het steunpunt mantelzorg probeert Walter een weg te zoeken in ‘Waar-heb-ik-recht-op-land’, zoals hij het noemt. Een tijdrovende klus waarbij hij inmiddels heeft ondervonden dat je niet altijd krijgt waar je recht op hebt. Het is hem volkomen onduidelijk wat de veranderingen in de zorg voor effect hebben op zijn situatie en probeert zich er niet druk om te maken. Hij heeft zijn handen al vol aan zijn moeder, zijn baan en de zorg voor zijn vijf-jarige dochter.

Ria Bekkink (65) heeft een eigen kledingzaak in het centrum van Hengelo. Het is haar lust en haar leven. Daarnaast zorgt ze sinds negen jaar voor haar man Frits, die de ziekte van Alzheimer heeft. Ria heeft een Persoons Gebonden Budget en volgt met zorg de berichtgeving over bezuinigingen en wijzigingen. Zolang het kan wil ze Frits per se thuis houden. Ze moet er niet aan denken dat er een dag komt waarop dat niet meer gaat.

Kruispunt: Lang zullen we zorgen, 25 januari op NPO 2 om 23.05 uur