Kruispunt: Leve de man van de SRV

Al 46 jaar rijdt  Joop Zwaagstra (70) met zijn rijdende winkel door het Friese Dokkum en omstreken. Maar onlangs heeft hij zijn clientèle het nieuws verteld: hij houdt er mee op. Kruispunt volgt 10 april de laatste dagen van de ‘SRV-man’.

Hij had nog jaren door willen rijden, maar zijn vrouw wilde hem graag meer thuis hebben. Zodra hun huis is verkocht betrekken ze een appartement en gaat zijn geliefde bus aan de kant. Hij moet er nog even niet aan denken en rijdt tot die tijd zijn vertrouwde routes, al is zijn besluit het gesprek van de dag.

‘Komt er een nieuwe?’ vraagt elke klant. Zwaagstra denkt van niet. De investering is te groot en de strijd om klandizie te zwaar. De rijdende winkel verloor na de jaren ‘70 terrein aan grote supermarkten met goedkope producten. Ook emancipatie speelde een rol: met het verdwijnen van de huisvrouw verdween een groot deel van de klanten.

Toen Zwaagstra begon waren er in Nederland zo’n 2000 wagens. Nu zijn er nog 200. ‘De laatste der Mohikanen’, zegt de eigenaar van een woonwinkel in het centrum van Dokkum, als hij Zwaagstra in zijn blauwe kruideniersjas ziet binnenkomen. Hij kent hem vanaf zijn vijftiende. De winkelstraten waren vroeger ‘een dikke wijk’ voor Zwaagstra: ‘Iedereen woonde boven zijn winkel. Nu zitten er vooral grote ketens.’ 

Kruispunt, zondag 10 april om 23.05 op NPO2