Kruispunt: Moeten wij zelf uit het leven kunnen stappen?

De nieuwe wet ‘Voltooid Leven’ brengt veel complexiteit met zich mee. Is deze nieuwe wet een uitkomst of wordt het eerder gezien als een groot gevaar? De grootste vraag is of ouderen zelf hun leven moeten kunnen beëindigen? Kruispunt praat met zes deelneemsters die vol overtuiging hun uiteenlopende standpunten over de nieuwe wet ‘Voltooid Leven’ naar voren brengen.  

Mevrouw Ibo (81) laat vanuit het verzorghuis De Drie Hoven weten dat zij er fel op tegen is. “Je leven kan in een uur compleet veranderen, waardoor je het leven weer leuk vindt. Je moet mensen beschermen”, aldus mevrouw Ibo.

Haar mening wordt gedeeld met mevrouw Bienen. Zij zag het leven na de dood van haar man totaal niet meer zitten. Toch is ze blij dat ze er nu nog is, mede dankzij de zorg van haar twee dochters.

Mevrouw Koppers (92) is het niet met hen eens: “Ik wil dat deze nieuwe wet er komt, want dan kan ik er uit stappen. Wat heeft het voor zin dat ik er nog ben? Ja, het is waar, het leven kan weer leuk worden, maar niet voor mij want daar ben ik te slecht voor”. Voor mevrouw Koppers is haar leven voltooid, het is goed zo.

Kruispunt, zondag 27 november om 23.05 uur op NPO 2