Kruispunt: Ondines vloek

Na de geboorte van hun zoontje Leo krijgt een Pools filmmakers echtpaar te horen dat hun kindje een uiterst zeldzame ziekte heeft met de naam Ondines vloek. Door deze aandoening stopt Leo met ademhalen zodra hij in slaap valt. Er bestaat geen remedie of medicijn en hij moet kunstmatig beademd worden. De arts stuurt de ouders naar huis met de mededeling dat de ziekte ‘een coole uitdaging’ is.

Regisseur Tomasz Sliwinski en zijn vrouw Magda maken vanaf dat moment met hun camera een video dagboek. Ze leggen alles vast: het bezoek aan het ziekenhuis, de eerste dag dat Leo thuiskomt, het eerste uitje. We zien ook de intensieve zorg die ze Leo moeten bieden om hem te laten overleven. Al het materiaal levert een indringende documentaire op van een gezin tussen hoop en vrees. De film kreeg in 2015 een Oscar nominatie in de categorie korte documentaire en is nu in Kruispunt voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie.

De naam Ondines vloek komt voort uit de mythe van Ondine, een vrouwelijke watergeest die verliefd werd op een ridder. De ridder was haar ontrouw en zij vervloekte hem, zodat hij voor de rest van zijn leven wakker moest blijven om adem te kunnen halen.

Kruispunt: Onze vloek op zondag 19 maart om 23.10 uur bij de KRO op NPO 2.