Kruispunt: Opgeruimd

We komen om in onze spullen. Kasten puilen uit, zolders en kelders liggen propvol. Tijd dus om te ‘ontspullen’. Waarom hechten we zo aan al die dingen en waarom durven we ze niet los te laten?  En zijn we inderdaad gelukkiger zonder al die ballast? Kruispunt interviewt verschillende mensen die het antwoord zoeken op deze vragen.

Kruispunt verslaggever Inès ten Berge stelt zichzelf dezelfde vragen, als ze in haar eigen uitpuilende woning rondloopt. Opruimcoach Marjolijn Ankum schiet te hulp. Zij constateert dat mensen vaak hechten aan spullen omdat er een emotionele lading aan vastzit. Een kast die je aanschafte in een gelukkige periode in je leven is moeilijk om los te laten. Maar uiteindelijk maken dingen die onderin een kast worden wegstopt niemand blij. Het is dus volgens Ankum beter om dat ene kleed dan maar naar de kringloop te brengen.

Ingrid Huijsdens is een alleenstaande moeder in Dordrecht die de hulp heeft ingeroepen van opruimcoach Marjolijn. Samen gaan ze door stapels tassen met spullen. Ingrid wil er vanaf, omdat de rommel voor onrust in haar hoofd zorgt, maar het lukt haar niet zonder hulp. Ze blijft maar spullen bijkopen. De verleiding is te groot.

Marjolein Jonker moet het doen met twintig vierkante meter. Kort geleden verruilde ze haar eengezinswoning voor in een piepklein huisje, een zogenoemd Tiny House.  Het was een bewuste keuze om afscheid nemen van het grootste deel van haar materiële bezittingen. Ze had er geen moeite mee, want geluk zit niet in een Rolex om je pols, stelt ze.

Als er ergens niet aan bezit wordt gehecht, dan is dat wel in het klooster waar nonnen en monniken het vaak moeten doen met een sobere ‘cel’. Thomas Quartier is twee jaar geleden ingetreden bij de Benedictijnen in Doetinchem. Hij moest afstand doen van het leeuwendeel van zijn spullen. Hij laat, bij hoge uitzondering, zijn kamer zien aan Kruispunt en daar wacht een verrassing.

Kruispunt, zondag 16 oktober op 23.05 uur op NPO 2