Kruispunt: Samen single

Nederland bestaat binnenkort voor de helft uit singles, voorspelde CBS-directeur Jan Latten deze zomer. In Kruispunt legt hij uit dat dit gevolgen heeft voor de organisatie en structuur van onze samenleving, voor de huisvesting en economie, voor de cohesie en gemeenschapszin. Want ondanks alle individualistische tendensen van de laatste decennia blijkt verbinding met anderen toch een voorwaarde voor geluk. “Behalve van flexwerk zijn we dus in toenemende mate afhankelijk van flexrelaties”, aldus Latten.

We staan dus aan de vooravond van een ingrijpende verandering. Hoe kijken singles daar zelf tegen aan, met wie en hoe gaan zij relaties aan en wat geeft betekenis aan hun leven?

Kruispunt gaat in deze ‘zomer van de singles’ mee op vakantie met een groep van 50 ‘alleengaanden’. De meesten van hen gaan niet met deze reis mee om, zoals het vooroordeel wil, iemand aan de haak te slaan. Ze zien deze singles-vakantie vooral als een ongecompliceerde manier om zich van reisgezelschap te verzekeren. Of, zoals één van de deelnemers in Kruispunt zegt: “Ik was er een beetje klaar mee om altijd aan mensen uit mijn omgeving te vragen of ze al vakantieplannen hebben”.
Kruispunt, zondag 14 oktober om 23.10 uur op NPO 2.