Kruispunt: Scheiden met schade


Kinderen over de pijn van een scheiding

Kun je een kind beschermen tegen de gevolgen van een scheiding? In navolging van de best bekeken uitzending van Kruispunt van dit voorjaar Scheiden en je (klein)kind niet mogen zien, waar een oma en een ouder aan het woord komen, nu een special waarin de kinderen centraal staan. Wat betekent het voor hen om tussen twee vuren te staan?

De zussen Valerie (29) en Sophie (22), Jean-Marc (48), Feline (18) en Malou (25) vertellen openhartig hoe de onmacht van hun ouders hun leven heeft veranderd. Wat het met hun zelfvertrouwen heeft gedaan en hoe moeilijk het is vertrouwen in duurzame relaties en vriendschappen te hebben. Maar ook hoe ze zichzelf hebben teruggevonden en proberen hun ervaringen positief om te zetten in hun verdere leven.

Geschaad vertrouwen
Nadat Valerie en Sophie horen dat hun vader en moeder gaan scheiden gaat de vijftienjarige Valerie automatisch moederen over haar zusje. Sophie kan bij haar uithuilen en haar verwarrende gevoelens delen. Ook nu nog, jaren later, hebben de zussen een sterke band. Sophie: “Door alles wat we hebben meegemaakt is het best lastig om iemand anders dan mijn zus in vertrouwen te nemen. Ik heb moeten leren om open te zijn, zelfs naar mijn vriend. Dat lukt wel steeds beter maar nog niet altijd."

Als kind van gescheiden ouders word je vaak omringd door pijnlijke spanningen. Je voelt het verdriet van je beide ouders en wilt ze niet tot last zijn. Feline: “Om aan de spanningen in huis te ontsnappen ging ik liedjes schrijven en zingen of kleren maken. Ik vond het heerlijk om even niet bezig te moeten zijn met de moeilijkheden van mijn ouders.”

Meedenken
Naast de veranderingen die thuis plaatsvinden heeft een scheiding ook invloed op school. Malou “Ik deed er alles aan om op school escalatie tussen mijn ouders te voorkomen. Een druk die eigenlijk niet bij mij hoort te liggen.” Maar Malou heeft ook geluk; zij heeft op haar school een mentrix die heel goed met haar meedenkt en bijvoorbeeld standaard twee mailtjes stuurt, naar beide ouders. “Het is zo fijn dat je niet steeds weer opnieuw hoeft uit te leggen dat je ouders gescheiden zijn. Leraren kunnen zoveel doen om het ons makkelijker te maken!”

Jean-Marc ging vooral heel hard zijn best doen op school. “Mijn moeder wilde zo graag dat iemand in ons gebroken gezin het ‘goed’ deed. Ze stimuleerde mij tot het uiterste om succesvol te zijn en dat is ook gelukt. Op mijn 34ste had ik alles voor elkaar een goede baan, een prachtige vrouw, een mooie auto en een groot huis. Maar ik was ontzettend ongelukkig en liep tegen een muur aan. Ik besloot het roer om te gooien. Geen gemakkelijke strijd, maar ik voel me nu heel goed en volg mijn eigen gevoel.”

86.000 kinderen
Jaarlijks krijgen zo’n 86.000 kinderen te maken met het verbreken van de relatie van hun ouders.  Het begin van een periode waarin vaak geen ruimte is voor het verdriet van het kind en kinderen hun gevoelens opzijschuiven, met alle gevolgen van dien. Kruispunt geeft via Valerie, Sophie, Jean-Marc, Feline en Malou woorden aan de gevoelens van deze grote groep kinderen.

Voor vragen over interviews met de gasten uit onze uitzending kun je contact kunnen opnemen met Monique Keeris,  06 526 268 05.

Kruispunt, zondag 17 november om 23.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.