Kruispunt-special: Sri Lanka, de angst na de aanslagen

Paasmorgen werd de bevolking van Sri Lanka opgeschrikt door een zestal bloederige zelfmoordaanslagen. Deze terreurdaden op volle hotels en afgeladen kerken werden kort daarna opgeëist door radicale moslims gelieerd aan ISIS. In deze speciale aflevering van Kruispunt keert programmamaker Casper van Dorp terug naar zijn geboorteland Sri Lanka om het verhaal van de getroffen christenen te vertellen. Zeven weken na Pasen, op het Hoogfeest van Pinksteren, vertelt Casper van Dorp, geboren in Sri Lanka en nu wonend in Nederland, het verhaal over zijn land Sri Lanka, na de aanslagen.

Na een burgeroorlog van ruim 20 jaar is het tropische Sri Lanka sinds enkele jaren een rustige en geliefde vakantiebestemming voor Europeanen. De aanslagen op de kleine Srilankaanse christelijke minderheid lijken het land opnieuw te ontwrichten. Niet eerder waren christenen in het overwegend Boeddhistische land doelwit van dergelijke terreurdaden. De bevolking is bang, rellen zijn aan de orde van de dag en de inkomsten van het toerisme kelderen.

Tien jaar geleden verruilde programmamaker Casper van Dorp zijn geboorteland Sri Lanka weer in voor Nederland. Twee weken na de bloederige aanslagen reist hij voor het KRO-programma Kruispunt terug naar Sri Lanka om te onderzoeken hoe Srilankaanse christenen omgaan met de gevolgen van deze terreurdaden. Onder alsmaar striktere veiligheidsmaatregelen weet hij de getroffen kerken te bezoeken en spreekt hij met verschillende ooggetuigen. In gesprekken met religieuze leiders probeert hij te ontdekken in hoeverre deze aanslagen de hoop op een vreedzame toekomst voor Sri Lanka in de weg staan.  
Kruispunt, zondag 9 juni om 22.15 uur op NPO 2.

Voor meer informatie: Leo Fijen 06-53333294