Kruispunt: Stemmen uit Zuilen

Vroeger hing hier het touwtje nog uit de brievenbus zeggen inwoners van Zuilen ongevraagd. Hun wijk verandert in ijltempo en dat zien velen met lede ogen aan. De oorspronkelijke bewoners van wat ooit het dorp Zuilen was zien alle veranderingen als een bedreiging en ze verlangen terug naar vroeger toen het leven nog eenvoudig was en mensen voor elkaar klaar stonden. In deze snel veranderende wereld is de Roobolkapel al meer dan 70 jaar een ankerpunt en toevluchtsoord voor kwetsbare mensen. Een plek waar mensen er nog zijn voor elkaar. Twee jaar geleden bezocht Kruispunt dit bijzondere ontmoetingspunt en nu, drie dagen voor de verkiezingen, keren we terug om te zien hoe het de mensen is vergaan.

Jopie Roelofsen, weduwe en moeder van 9 kinderen, is inmiddels 90 jaar oud. Haar hele leven heeft ze op Zuilen gewoond. Een van haar kinderen, Ben, woont om de hoek bij haar. Hij werkt bij de Spoorwegen als machinist. Een keer per week kookt hij voor zijn moeder en bespreken ze samen de toestand in de wijk en in de wereld. Voor Ben Roelofsen is delen en voor elkaar klaarstaan iets wat hij met de paplepel ingegoten heeft gekregen in Zuilen. Zijn vader had een kleine moestuin achter het huis en gaf altijd alles weg. Zelf werkt Ben al tientallen jaren bij de NS, maar hij baalt ervan dat de pensioengerechtigde leeftijd voor machinisten is opgetrokken naar 67 jaar. Wie flink gestudeerd heeft verdient genoeg om vroeg te stoppen maar de gewone arbeider wordt gepakt, zegt hij.

Elke woensdag staat Paulina de Greef nog steeds in de keuken van de Roobol- kapel. Ze is al jarenlang vrijwilligster en bereid de maaltijd die de vaste gasten gezamelijk eten. Ze constateert dat het de laatste jaren drukker is geworden omdat er meer voorzieningen wegvallen in de wijk. En nu staat ook het buurthuis om de hoek op het punt haar deuren te sluiten. Er zal dus nog meer aanloop komen naar de kapel, verwacht ze. Aan de eettafel zijn vandaag de verkiezingen onderwerp van gesprek. Duidelijk wordt dat de gasten niet veel op hebben met de politiek. Het vertrouwen is tot een nulpunt gedaald omdat velen de ervaring hebben dat alles minder wordt en ze steeds meer op zichzelf zijn aangewezen.

Kruispunt: Stemmen uit Zuilen, zondag 12 maart om 23.15 bij de KRO op NPO 2.