Kruispunt: Zorg in Spaanse handen

Het is een landelijk probleem: in de zorg is het bijna onmogelijk om voldoende personeel te vinden. Zo ook bij zorginstelling Tragel in Clinge, gemeente Hulst (Zeeuws-Vlaanderen). Hier hebben mensen met een verstandelijke beperking dagelijks begeleiding en zorg nodig, maar er zijn structureel te weinig medewerkers om die zorg te geven.

Moed
Tragel werft sinds kort verzorgenden in de Spaanse stad Valencia om in Clinge te komen wonen en werken. Er blijkt veel belangstelling omdat in Spanje de werkloosheid hoog is. Begin september arriveerden de eerste acht Spaanse dames. Guus Bannenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur van Clinge over zijn nieuwe collega’s: “Ze zijn ontzettend gemotiveerd. Het is een avontuur en ik bewonder hun moed om zo ver van huis aan de slag te gaan. Wij hopen en denken dat deze Spaanse jonge vrouwen zich voor lange tijd in Nederland willen vestigen.”

Nieuwe toekomst
De vrouwen die zijn geselecteerd hebben hun diploma al op zak en komen na een intensieve cursus Nederlands naar zorgcentrum Tragel voor een nieuwe toekomst in Nederland. Spaanse Bianca: “Ik ben dol op dit werk. In Spanje werkte ik vooral met ouderen, het is fijn om deze bijzondere groep jongeren te helpen. We worden met open armen ontvangen en ieder van ons krijgt een begeleider zodat we de bewoners in het huis goed leren kennen!”. In kleine groepen werken, is in Spanje ondenkbaar.

Nieuwe gastarbeiders
Kruispunt volgt het wel en wee van deze nieuwe gastarbeiders vanaf hun feestelijke ontvangst in Clinge. Met welke verwachtingen komen ze naar Nederland? Hoe reageren de cliënten op hun nieuwe Spaanse verzorgers? En hoe bevalt het leven in een dorp met nog geen 2500 inwoners in het Zeeuws Vlaamse land?
Kruispunt, zondag 24 november om 23.10 uur op NPO 2.