De Vier Jaargetijden van Passaggio: Lex verkent de grens langs de Dodendraad

Nederland herbergt zoveel geheimen, zoveel mooie natuurgebieden, routes en landschappen. Daarom blijft NPO Radio 4 presentator Lex Bohlmeijer de radiostudio verruilen voor het weidse land. Voor deze herfsteditie volgt hij een stuk van de Dodendraad, langs de grens van Nederland met België.  

Van 5 tot en met 9 november stapt Lex weer op de fiets en verkent een deel van zuidelijk Nederland dat tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Dodendraad werd gescheiden van België. Een 332 kilometer lange draadversperring als grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland. Onvoorstelbaar voor ons nu,  maar tegelijk heel actueel in andere landen.

In 2018 is het 100 jaar geleden dat de draad werd afgebroken en de grens weer open ging.  

Langs de Dodendraad gaat Lex Bohlmeijer op zoek naar de mooiste natuur en muziek maar ook naar verhalen. Verhalen over grenzen, vrijheid, muziek en oorlog. Zo spreekt hij musicus en ondernemer Lucas Dols, die weet hoe belangrijk muziek is in tijden van oorlog, schrijfster Joke van Leeuwen die een boek schreef over vrijheid en grenzen en componist Jan-Peter de Graaff die een kameropera maakte naar aanleiding van de Nederlandse grens met België. Ook zal Lex spreken met Vlaams historicus Pieter Serrien, hij schreef een boek over de laatste 24 uur van WOI. Ook filmmaker Jeroen Neus fietst een stuk mee: hij bedacht het project de Dodendraad Leeft om dit stuk geschiedenis niet te vergeten. 

Luister van 5 tot en met 9 november naar het reisverslag van Lex in het programma Passaggio, dagelijks van 19.00 tot 20.00 uur op NPO Radio 4.