KRO-NCRV maakt depressiviteit onder jongeren bespreekbaar

Vorige week kwamen Lady Gaga en Prins Harry openlijk uit voor hun depressie en vinden het tijd dat het taboe dat hierop rust wordt doorbroken. KRO-NCRV wil depressie onder jongeren ook bespreekbaar maken en werkt momenteel aan een programma hierover. Sofie van den Enk volgt in dit NPO3 programma depressieve jongeren en maakt van dichtbij mee hoe zij en hun omgeving omgaan met hun strijd deze ziekte te overwinnen. 

Uit onderzoek blijkt dat in 2016 bijna 1 op de 10 jongeren tussen de 20 en 30 jaar met depressiviteit te maken heeft. Depressieve jongeren schamen zich voor hun psychische klachten en durven er niet over te praten. 

Sofie heeft zelf ervaren hoe het is om een depressie te hebben: “Het depressiebeest moet je in je eentje verslaan. Maar door openlijk voor mijn depressie uit te komen weet ik ook dat je niet helemaal alleen bent, hoe zwaar het soms ook voelt. Ik hoop met dit programma jongeren met een depressie - net als ik- te laten ervaren hoe bevrijdend het is om dit met anderen te delen en niet langer de last van de schaamte ook nog eens bovenop je depressie te voelen".

De populariteit van social media helpt niet mee. Jongeren bevinden zich veel online en worden daar geconfronteerd met perfecte plaatjes van vrienden want online zetten dat je ongelukkig bent doe je niet. Lady Gaga en Prins Harry hebben hiervoor de #OKtosay in het leven geroepen om willen zo aandacht vragen voor depressiviteit en het bespreekbaar maken daarvan.

Bekijk hier het fragment van het Depressiegala waar Sofie van den Enk haar verhaal vertelt.