Net ff anders – Sander

In Net ff anders volgt Marlijn Weerdenburg zes jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking voor wie het leven van alledag soms net ff te snel gaat. Toch zijn ze erop gebrand om zoveel mogelijk vaardigheden te leren. Ze willen namelijk het liefst zo normaal mogelijk meedraaien in de maatschappij. Iedere aflevering staat de weg naar meer zelfstandigheid van een van deze jongeren centraal, en in deze vierde aflevering is dat Sander.

De 24-jarige Sander uit Waddinxveen is op YouTube al een kleine bekendheid door zijn vlog ‘Dagen van Patje’. Elke dag deelt hij een kijkje van zijn dagelijkse leven. Maar hij wil met zijn vlogs ook meer bekendheid geven aan licht verstandelijke beperkingen; de beperkingen en mogelijkheden.

Ondanks Sanders taal- en spraakprobleem is hij in zijn vlogs een zelfverzekerde prater. Een heel verschil met het ‘echte’ leven, want Sander mag in zijn vlogs dan wel stoer overkomen, in het dagelijkse leven is hij dat veel minder. Hoewel hij in zijn vlogs ‘tegen mensen’ praat, kijkt hij zijn publiek niet in de ogen en kan hij zeggen wat hij wil zonder dat er meteen een reactie op komt. Sander wil ook buiten de camera om zijn mening meer durven geven. Hij wil weerbaarder worden, zowel op het werk alsook privé.

Weerbaarheid is voor mensen met een lichte verstandelijke beperking vaker een uitdaging, omdat ze erg beïnvloedbaar zijn en daardoor ook kwetsbaar. Sander heeft in het verleden al gemerkt dat er misbruik werd gemaakt van zijn goedheid en wil daarom ook aan zijn weerbaarheid werken. Sander krijgt daarom, samen met de groep, in het Olympisch Stadion oefeningen van coach Bruno. Hij leert zijn mening te verkondigen, onafhankelijk van de positieve of negatieve reactie van de groep.

Sander blijft er actief mee aan de slag en volgt trainingen om meer voor zichzelf op te komen.  Hoewel weerbaarheid niet iets is wat je zomaar leert, probeert Sander de oefeningen op zijn werk en in zijn dagelijks leven toe te passen. En dit deelt hij uiteraard in zijn vlog.  

Als Sander gevraagd wordt als jurylid voor de Special Media Awards, een landelijke prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken, kan hij de geleerde lessen meteen toepassen. Sander ziet dit als een goede oefening om zijn mening te verkondigen ten overstaan van mensen voor wie hij veel respect heeft. En of de genomineerden, die Sander uitgekozen heeft, gaan winnen maakt hem niet zoveel uit. Met kleine stapjes komt hij steeds dichterbij het leren opkomen voor zichzelf zodat hij niet alleen online, maar ook in het echte leven zelfverzekerder wordt.  

Net ff anders, dinsdag 28 januari om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.