Persbericht

In Net ff anders volgt Marlijn Weerdenburg zes jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking voor wie het leven van alledag soms net ff te snel gaat. Maar toch zijn ze erop gebrand om zoveel mogelijk vaardigheden te leren. Ze willen namelijk het liefst zo normaal mogelijk meedraaien in de maatschappij. Iedere aflevering staat de weg naar meer zelfstandigheid van één van deze jongeren centraal, en in deze aflevering is dat Sanne.

Sanne is 21 jaar, een nuchtere Friezin, goedlachs, enthousiast, verbaal sterk en voor de duvel niet bang. Ze heeft een druk leven: ze werkt in een supermarkt, ze is heel goed in zeilen, bowlt graag, doet aan badminton, heeft een aantal vrienden en loopt ieder jaar de Nijmeegse Vierdaagse met haar grootvader. Toch is ze net ff anders, want ze heeft een lichte verstandelijke beperking en ADD. Ze is heel snel afgeleid, elke prikkel is de moeite waard en filteren is lastig. Bij het boodschappen doen leidt dat tot een mandje met spullen die ze níet van plan was te kopen en daarmee glipt het geld sneller door haar vingers dan de bedoeling is. Sanne wil dolgraag op zichzelf wonen, maar dat kan pas als ze zich beter kan concentreren en de verleiding van spullen kopen kan weerstaan.  Ze moet leren met de juiste boodschappen thuis te komen, in plaats van met allerlei lekkernijen die niet op het boodschappenlijstje staan. Overzicht houden en omgaan met geld is iets wat meer jongeren met een lichte verstandelijke beperking moeilijk vinden, maar wat wel belangrijk is als je op jezelf wilt wonen. 

Omdat Sanne de verleiding niet kan weerstaan haar geld aan onnodige dingen uit te geven, moet ze op haar eerste dag leren de hand op de knip te houden. Ze gaat een badmintonwedstrijd organiseren en hiervoor gaat ze op zoek naar spullen. Lukt het haar om het budget te beheren? Waar gaat het precies mis? Hiermee gaat ze aan de slag met budgetcoach Eef van Opdorp. Eef ging aan de slag met geld in contanten: de pottenmethode. Door geld echt te zien en te verdelen, kan je zien waar het naar toe gaat.

Na een leerzame dag met de groep, wil Sanne op allerlei fronten oefenen om zelfstandiger te worden. Om structuur en overzicht te houden, neemt ze wekelijks met haar moeder de planning door. Ze leert de fijne kneepjes van het huishouden en volgt een training leren omgaan met geld. In de maanden die volgen wordt Sanne steeds zelfstandiger en zelfverzekerder. Ze wil echt huis uit en zoekt met haar moeder naar beschikbare woonruimte in Leeuwarden.

Om te kijken of Sanne daadwerkelijk haar eigen boontjes kan doppen, gaat ze op haar laatste dag proef wonen op een boot. De geldpottenmethode van de budgetcoach geeft Sanne houvast, helemaal nu ze er alleen voor staat. Want moet ze allemaal gaan kopen als de volgende dag haar vrienden op stoep staan. Ze heeft geleerd dat wanneer ze met een afgepast bedrag boodschappen doet, ze zichzelf behoedt voor impulsaankopen. Toch gaat het niet helemaal goed en haar berekening blijkt niet te kloppen. Gelukkig lost ze het handig op en is de groep trots op Sanne. Ze was een fantastische gastvrouw en heeft zelfs nog geld over gehouden!

Een paar weken later is het grote moment aangebroken. Veel eerder dan verwacht krijgt Sanne de sleutel van haar eigen huis en gaat op zichzelf wonen.

Net ff anders, dinsdag 4 februari om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880