KRO Kruispunt: De eeuw van mijn moeder

Negentien kinderen telde het katholieke gezin Zonneveld uit Heemskerk. De oudste werd geboren in 1914, de jongste in 1937. Moeder Zonneveld was 23 jaar lang zwanger. Van de 19 kinderen zijn er nog 12 in leven. Hun levensverhalen zijn nu opgetekend in het boek Cathrina, moeder de vrouw.

De kerk, het geloof en de katholieke leer drukten een stempel op het leven van alledag. Vader Gerrit verbood alle relaties van zijn kinderen met niet-katholieken en distantieerde zich van de twee dochters die ongehuwd een kind kregen. Deze twee dochters, Hennie en Tiny, blikken in KRO Kruispunt terug op een eenzame bevalling bij de nonnen in Leiden en de schande van het ongehuwd moederschap. Vanaf januari 2015 nemen we afscheid van RKK Kruispunt en neemt de KRO het programma over. Inhoudelijk verandert er niets: KRO Kruispunt brengt levensverhalen uit het hart van de samenleving, met als presentator: Wilfred Kemp. 

Twee andere dochters moesten hun jeugdliefde vaarwel zeggen omdat hij protestant was. Bij de oudste dochter pakte dat desastreus uit. Zij trouwde uiteindelijk met een katholiek maar hij bleek een oplichter te zijn van wie ze uiteindelijk scheidde. Het tiende kind, Agatha (Aat) werd op haar 18e ook verliefd op een protestantse jongen . Ze werd door haar vader naar de kapelaan gestuurd die haar voorhield dat dit ‘apeliefde’ was, die vanzelf over zou gaan. Ze werd gedwongen de relatie te verbreken. Ze trouwde met een niet-katholiek, hetgeen alleen werd goedgekeurd omdat hij zich liet dopen.

KRO Kruispunt TV keert met Aat terug naar de kerk van haar jeugd in Heemskerk, de kerk waar het gezin elke dag kwam en waarin alle kinderen zijn getrouwd. Ook de zussen die ongehuwd een kind kregen. Zij mochten niet op het hoofdaltaar trouwen en droegen geen witte jurk omdat ze niet als maagd het huwelijk in gingen.

Het tuindersgezin Zonneveld woonde in een klein huisje in Heemskerk. In dat huisje woont nu nog de jongste van het gezin, Ans. Jongste broer Cees woont een paar huizen verderop en ook zus Geertruida (Truus) van 92 woont in dezelfde straat. Oudste kleindochter Tiny Kuiper, die de familiegeschiedenis schreef, bezoekt het huis van haar opa en oma, waar ze als kind vaak heeft gelogeerd. Ze vertelt in KRO Kruispunt over het leven van een katholiek gezin in de eerste helft van de vorige eeuw.

Haar boek, Cathrina, moeder de vrouw, is inmiddels toe aan een tweede druk en is een feest van herkenning, zo blijkt op haar signeersessies. In KRO Kruispunt TV een portret van dit grote katholieke gezin maar ook een portret van een voorbije periode waarin geloof en kerk allesbepalend waren.

KRO Kruispunt: De eeuw van mijn moeder, zondag 4 januari 2015 om 23.00 uur bij de KRO op NPO 2.