Kruispunt: De dames van de DA

Hoe kom je nog aan het werk als je 45, 50, 60 plus bent? Meer dan 200.000 werkloze ‘ouderen’ in Nederland vragen zich dat elke dag af. Ook het kabinet breekt zich het hoofd over plannen om de hoge en structurele werkloosheid onder ouderen aan te pakken. Op zondag 18 september volgt Kruispunt drie vrouwen die in mei dit jaar werkloos werden. Ria (62), Miranda (46) en Wilma (42). Jarenlang werkten ze bij een DA-drogist in een klein winkelcentrum. Ze kenden hun klanten en de klanten kenden hen.

Toen ‘hun’ DA dichtging,  hield hun vertrouwde wereldje op te bestaan. Miranda: ‘Dit is mijn tweede thuis.’ In plaats van naar de winkel, moeten ze naar het UWV. In plaats van klanten adviseren over haarverf of pijnstillers, moeten ze hun CV op orde brengen en opnieuw een baan vinden.

De vrouwen bezoeken een cursus ‘Omgaan met baanverlies’. Wilma: ‘Ze pakken zomaar je baan af, dat maakt je machteloos.’ Ria: ‘Ik ben boos over hoe er met ons is omgegaan.’

Hun kansen op de arbeidsmarkt zijn zeer ongewis. Ze ondervinden aan den lijve hoe moeilijk het is voor (oudere) werklozen, om weer aan de slag te komen. En ’oud’ ben je al snel. Miranda: ‘Ik merk dat ik met mijn 46 jaar al te oud ben, zeker in de detailhandel.’ Het massaontslag bij V&D ligt nog vers in het geheugen: ’We hebben er in één klap 8000 concurrenten bij’, zeggen ze. 

Ria vraagt zich af of het nog wel zin heeft om te solliciteren als je 62 bent: ‘Ik heb 41 jaar hetzelfde kunstje gedaan, je stapt niet zomaar in iets anders.’ Op haar sollicitatiebrieven krijgt ze vaak niet eens een ontvangstbevestiging.

Miranda worstelt met het maken van een CV. ‘Wat moet ik erop zetten? Ik heb alleen een typediploma.’ De DA was een veilige werkplek, maar nu zitten haar faalangst en dyslexie haar in de weg. Een uitzendbureau lijkt uitkomst te bieden. ‘Dat is allemaal los-vast, maar daar moet je ingroeien.’

Wilma gooit het over een andere boeg. Ze oriënteert zich op een opleiding tot apothekersassistente. Maar daarvoor moet ze een opleidingsplaats bij een apotheek zien te vinden. En dat is niet makkelijk.

Ria, Wilma en Miranda, drie vrouwen en hun zoektocht naar een nieuwe toekomst. 

Kruispunt, zondag 18 september om 23.05 uur op NPO 2