Kruispunt: De helpende hond

De herdershond van veteraan Servie betekent alles voor hem. Als ze samen over straat lopen zou je niet vermoeden dat deze stoere man al jarenlang gebukt gaat onder angstaanvallen. Als beroepsmilitair in dienst van de landmacht diende hij een half jaar in de Afghaanse provincie Uruzgan. Terug in Nederland belandde hij in de ziektewet. Posttraumatische stress stoornis luidde de diagnose. Servie kampte met woede uitbarstingen en kwam zelfs in de gevangenis terecht voor geweldsdelicten. Dankzij zijn hulphond komt hij nu weer buiten. In Kruispunt vertellen Servie en anderen met PTSS hoe hun leven weer op de rails kwam dankzij de helpende hond.

Als hij tijdens zijn slaap een herbeleving krijgt likt golden retriever Daan het gezicht van zijn baasje John tot die wakker wordt. Het leven van John is ingrijpend veranderd sinds hij Daan als puppy kreeg. Hij was vrachtwagenchauffeur, maar stortte van de ene op de andere dag in en werd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Een trauma uit zijn kindertijd bleek ten grondslag te liggen aan zijn psychische problemen. Het leven werd een worsteling, maar met de komst van zijn hulphond begon ook een nieuw leven.

Het trainen en begeleiden van mensen met een hulphond kost rond de 18000 euro. Dat geld hebben de meesten niet, maar de kosten worden soms vergoed. In het geval van Servie en John betaalt de stichting Bultersmekke het bedrag uit giften en donaties.  Joop Mekke, een van de oprichters van de stichting, begon ooit als psychiatrisch verpleegkundige, maar kon zich niet vinden in het zorgsysteem ‘waarin wordt bepaald wat goed is voor mensen’. Zijn filosofie is dat dat mensen zelf de regie houden over hun leven. Bultersmekke levert dan ook geen kant en klaar getrainde honden, maar helpt de cliënten om hun eigen hond te trainen.

Tot voor kort zag Wilma haar leven niet meer zitten en ze stond op het punt om er een einde aan te maken toen ze op het idee kwam om een hulphond in huis te nemen. Ze is er nog lang niet. Ze durft bijvoorbeeld nog niet volledig voor haar hond Sheila te zorgen en dus overnacht die bij de moeder van Wilma. Het zijn kleine stapjes die ze neemt, met af en toe een terugval, maar ze is er trots op dat ze er nog is en hoopt anderen door haar geïnspireerd raken.

Kruispunt, zondag 6 maart om 23.05 uur op NPO 2