Kruispunt: De maand van de Urbanuskerk

“Mijn grootste angst was dat de toren ook in de brand zou vliegen, want dan zou de bulldozer er overheen zijn gegaan, en dan was het einde verhaal geweest. Ik zou niet weten wat ik met mezelf aan zou moeten zonder de Urbanuskerk”. René Boerlage wordt emotioneel bij de gedachte alleen al, terwijl hij het roet van de zilveren godslamp afpoetst. De lamp moet en zal weer als nieuw glimmen.

Maar een paar jaar hebben de parochianen van de Urbanuskerk in Amstelveen van hun prachtig gerenoveerde kerk mogen genieten. Op 15 september legde een grote brand hun kerk bijna helemaal in de as… huilend stonden de Amstelveners te kijken hoe het kerkgebouw in vlammen opging. “Het zijn maar stenen, maar achter elke steen zit een verhaal”, zegt Pastoor Eugène Jongerden. Aan hem de taak om zijn parochie bij de hand te nemen en weer vooruit te kijken.

Kruispunt volgde afgelopen maand de Pastoor, en ook 3 heel betrokken parochianen, bij hun gevecht om de kerk weer op te bouwen en hun geloof, tegen de stroom in, niet te verliezen.
KRO Kruispunt, zondag 28 oktober, om 23.10  op NPO 2.