Kruispunt: De Puttense razzia - Verzoening en Vergeving

Kun je als gemeenschap verder leven als bijna alle vaders, grootvaders en ooms bij een razzia zijn weggevoerd en het dorp vaderloos achterlaten? Dat gebeurde in Putten op 1 en 2 oktober 1944, een historisch drama zonder weerga. De mannen liggen begraven in Ladelund, Duitsland.

1 oktober 1944, is de zwartste dag in de historie van Putten. 660 mannen worden opgepakt en weggevoerd, als vergelding voor een aanslag op een Duitse officier. Veruit de meeste naar een concentratiekamp in Ladelund, Noord-Duitsland. 110 van hen sterven er en verdwijnen in massagraven. Putten wordt diep getroffen en de pijn en het verdriet om deze ‘Puttense razzia’, worden tot op de dag van vandaag gevoeld. 

Maar de afgelopen jaren zoeken Puttenaren en Ladelunders elkaar op. Hun ontmoetingen staan in het teken van vergeving en verzoening. Ze bouwen daar samen met de Duitsers een Tuin van Ontmoeting, als teken van verzoening. Nu, 75 jaar later lopen ze samen, in een stille tocht, dezelfde route als de mannen uit Putten liepen om hen te gedenken. Wat in 1944 onmogelijk leek, is door alle tranen van verdriet en rouw toch mogelijk gebleken. In Kruispunt een hoopvol portret van een beladen bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.

Kruispunt, zondag 13 oktober om 23.10 uur op NPO 2.