Kruispunt: De STEM van Groningen

Al tien jaar ontwrichten de gasbevingen het leven van vele Groningers. Het lijkt er op dat hun onmacht en woede nu pas de rest van Nederland raakt. Mede dankzij de inzet van Freek de Jonge heeft het drama dat zich in het noorden afspeelt een gezicht gekregen.

Bijna moegestreden laten de Groningers hun stem weer horen in aanloop naar de verkiezingen. Kruispunt tekent de verhalen op van het  letterlijk verscheurde Groningse platteland.

‘Wij zitten letterlijk klem, we kunnen geen kant meer op. Er moet een oplossing komen’. Dat zijn de woorden van de intens verdrietige bakkersvrouw Abelien de Boer. Het is een noodkreet van een ouder echtpaar dat in grote problemen zit omdat hun huis en bakkerij grote schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Het echtpaar is in de zeventig en moet noodgedwongen doorwerken in de bakkerij. Ze voelen zich aan de kant gezet door de overheid. Na dertig jaar noeste arbeid is hun bakkerij niets meer waard en is er geen geld voor een normaal pensioen.

Bij Annemarie Heite sloeg wanhoop om in woede. Ze woonde met haar gezin op een zwaar beschadigde boerderij. Haar strijd tegen gaswinner NAM werd twee jaar lang gefilmd door documentairemaker Piet Hein van de Hoek. Op de filmpremière ontmoet Kruispunt gedupeerden die zich allemaal afvragen: hoe kan dit? Waar is de overheid, waarom beschermt niemand ons?

Ook Hanneke en Janny Hoeksema zijn ten einde raad. Op de dag dat Janny haar baan kwijt raakte kregen zij te horen dat hun huis niet langer veilig was. En dat terwijl zij ook nog de zorg hebben voor een ziek kind.

De slachtoffers in Groningen voelen zich niet serieus genomen door de verschillende instanties die hierbij betrokken zijn. Er wordt ontkent dat de schade samenhangt met de bevingen en dat maakt de mensen wanhopig. Het vertrouwen in de overheid en instanties is bij velen tot het nulpunt gedaald. Hoe gaan zij straks naar de stembus?

Kruispunt: De STEM van Groningen op zondag 12 februari om 22.35 uur op NPO 2.