Kruispunt: Depressies en opklaringen

Er is een wildgroei aan psychisch leed. 1,2 miljoen mensen slikken al antidepressiva en dat aantal groeit.  Toch is er nog altijd een enorm taboe op praten over je eigen psychische leed. Wat dan rest is mooi weer spelen of je terugtrekken in een isolement, beide typisch stappen op het hellende vlak richting depressiviteit. In Kruispunt doorbreken priester en auteur Antoine Bodar en cabaretière Marjolijn van Kooten dit taboe. Hoe kwam het bij hen tot een depressie? Hoe kwamen zij er weer af? En ook: wat zegt het over deze tijd dat het aantal mensen met psychische klachten hand over hand toeneemt?

Antoine Bodar heeft in zijn leven twee periodes van zware depressie gekend. De eerste, die zich voordeed rond zijn twintigste, leidde zelfs tot een zelfmoordpoging. Zijn tweede depressie – hoewel net zo verlammend – kon hij uitzitten door ‘continu met God te verkeren’. In zijn nieuwe boek ‘Droef gemoed’ benadrukt hij het belang van praten over je depressie en de troost van een perspectief dat het alledaagse ontstijgt.

Cabaretière Marjolijn van Kooten richt zich liever op het hier en nu. Ze heeft weer plezier in het leven na jarenlang geplaagd te zijn door een angststoornis. Die hield haar aan huis gekluisterd en leidde uiteindelijk tot een zware depressie. Therapie, medicijnen en het lef om ondanks alles cabaretière te worden bleken haar redding. Dat ook lachen om ellende kan helpen, blijkt uit haar nieuwe voorstelling ‘Ik zie de bui al hangen’.
Kruispunt, zondag 4 februari om 22.35 uur op NPO 2.