Kruispunt: Een aanslag op het geloof

Kruispunt brengt in de eerste aflevering van dit seizoen een verslag vanuit de Franse plaats waar deze zomer een afschuwelijke aanslag plaatsvond op de 86-jarige priester Jacques Hamel. Een plaats waar iedereen ‘Père Hamel’ kende en in verbijstering achterblijft.

Samen met de katholieke theoloog Hendro Munsterman, die woont en werkt in Frankrijk, reist Kruispunt af naar Saint Etienne-du Rouvray. Het kleine Fransje plaatsje vormde de plek waar Hamel na zijn pensionering gewoon doorwerkte. Naast de kerk van Hamel, op de grond van de parochie, staat ook een moskee; een initiatief waar de priester zich nog sterk voor maakte. Samen met de plaatselijke imam, die hem ‘mijn vriend’ noemt, zat hij in een interreligieuze werkgroep.

De kerk waar de moord plaatsvond is tot nader orde gesloten. De priester van dienst, Auguste Moanda, was op vakantie toen het drama zich voltrok, Père Hamel viel voor hem in. ‘Ik had daar moeten staan, ik had het slachtoffer moeten zijn’, zei hij. ‘Maar wat ik het ergste vind: hij had met pensioen kunnen zijn, nu is zijn leven zo geeïndigd.’ 

Zal deze gruwelijke aanslag de verhouding tussen de religies verder op scherp zetten? Munsterman is ervan overtuigd dat dit niet het geval is: ‘Deze aanslag brengt moslims en christenen dichter bij elkaar. Tienduizenden moslims woonden de zondag na de moord missen bij in kathedralen en kerken in heel Frankrijk. Er werd zowel door priesters als imams gesproken over de noodzaak van verbroedering, dialoog en liefde.

Kruispunt, zondag 11 september om 23.05 uur op NPO 2