Kruispunt: Een huis vol verhalen

24 uur per dag, zeven dagen per week staan miljoenen vrijwilligers belangeloos klaar voor anderen. Deze week worden ze in het zonnetje gezet op de dag van de vrijwilliger. In Kruispunt van zondag 4 december een reportage van het Respijthuis in Alkmaar. Het huis biedt een tijdelijk onderkomen aan chronisch zieken, zodat de overbelaste mantelzorgers even ‘respijt’ krijgen om op adem te komen. De gasten worden door vrijwilligers in de watten gelegd, maar tegelijkertijd vinden ook de vrijwilligers hier een zinvolle invulling van hun soms eenzame bestaan.

“Ik ga er altijd blij naar toe en ik kom er blij vandaan”, aldus Gre, de kookvrijwilligster van het Respijthuis in Alkmaar. Gre is een van de zestig vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten en het Respijthuis tot een succes te maken. Het huis bestaat nu zes jaar en was de eerste in Nederland.

Kruispunt volgt een etmaal lang de belevenissen van Arie, Ruud, Arnold en meneer Meijer. Er wordt Sinterklaas gevierd, gesjoeld, geschilderd en er is tijd voor een goed gesprek. Door de activiteiten en persoonlijke aandacht gaan de gasten na hun logeerpartij vaak opgewekt naar huis. Voor Ruud voelen die paar dagen als vakantie. Arie, die zwaar hersenletsel opliep na een fietsongeval,  verblijft zelfs zes weken, omdat zijn vrouw moet revalideren van een knieoperatie. Door alle prikkels wordt hij met de dag actiever.

Initiatiefneemster Petra constateerde dat de dreigende overbelasting van mantelzorgers kan leiden tot ontsporing. Volgens het CBS telt Nederland ongeveer twee miljoen mantelzorgers en een op de zeven voelt zich zwaar overbelast.

Kruispunt, zondag 4 december om 23.05 uur op NPO 2