Kruispunt: Een onmogelijke keuze

Het is een duivels dilemma voor ouders van een kind met een ernstige ziekte. Ga je door met zware behandelingen in de hoop dat je kind langer leeft of stop je in de wetenschap dat je kind komt te overlijden? Dit dilemma werd deze zomer actueel. Een Nederlandse rechter bepaalde dat een 12 jarige jongen zelf mocht beslissen om te stoppen met een behandeling tegen kanker. Tegen de uitdrukkelijke wil in van zijn vader. En in Engeland was er veel commotie rondom baby Charlie. Zijn ouders wilden dat hij werd doorbehandeld. De artsen wilden dat niet.
In Kruispunt ouders over de belangrijkste beslissing van hun leven en dat van hun kind.

In 2011 wordt zoon Marnix van Hera en Jur ziek. Hij blijkt een hersentumor te hebben. Hera beschrijft het leven in die dagen als een achtbaan. De gedachte dat er zoveel met naalden is geprikt in haar kind maakt Hera nu fysiek onpasselijk.
Eind augustus 2012 komt het bericht dat Marnix uitbehandeld is. De ouders moeten beslissen of ze hun kind laten bestralen. Ze willen niet weten hoe lang ze het leven van Marnix daarmee verlengen. Vast staat dat ze hun zoon gaan verliezen.

Bij dochter Maxine van Marjolein en Jeroen wordt in januari 2016 de diagnose hersenstamkanker gesteld. Ze is ongeneselijk ziek. De arts valt die dag met de deur in huis en spreekt – zo voelt het voor Marjolein - het doodsvonnis uit. Haar eerste impulsieve reactie is dat ze alles wil doen om haar kind zo lang mogelijk bij zich te houden. Totdat doordringt wat behandelen voor Maxine betekent.

Vertrouwen
Pas twee jaar is de dochter van Lieske en Jacques als er een hersentumor wordt ontdekt. De artsen willen Noa opereren. De ouders vinden het doodeng, maar een operatie is nodig om de tumor te verwijderen. De ouders hebben geen discussie over behandeling. Ze vertrouwen het medisch team tot op de dag van vandaag. Het gaat verrassend goed met Noa totdat de tumor enorm begint te groeien. De ouders staan voor een onmogelijke keuze.
Kruispunt, zondag 1 oktober om 23.10 uur op NPO 2.