Kruispunt: Lang leve de liefde

‘’Het huwelijk blijft de belangrijkste ontdekkingstocht die de mens kan ondernemen’’, zei de Deense filosoof Kierkegaard. Waarom hij dat vond kunnen we hem niet meer vragen, maar gelukkig zijn er genoeg ervaringsdeskundigen die deze tocht afleggen. En sommigen zijn al een heel eind op weg. 

Valentijnsdag staat voor de deur en dat moet gevierd worden. In Kruispunt delen drie stellen die al heel lang samen zijn hun verhaal. Wat bracht hen bij elkaar en wat houdt hen bij elkaar? En wat betekent in voor- en tegenspoed?

Pauline en Jan Hoomans zijn al zestig jaar getrouwd en het was liefde op het eerste gezicht. De twee zeggen nog steeds gek op elkaar te zijn. Een relatie kan niet zonder tegenslagen en daar is deze geen uitzondering op. Maar met hard werken en goed communiceren kun je ver komen.

Henk en Cilia Benschop leerden elkaar kennen toen hij 21 was en zij 16. Henk kwam op zijn veertiende vanuit Nederlands-Indië naar hier. Hij zat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp. Dat was bepalend voor zijn leven en hun relatie. Daar hoorden de nodige spanningen bij en ook hun huwelijk kende moeilijke periodes. Vooral een midlifecrisis hakte erin.

En wat als je door ziekte na tientallen jaren niet meer samen onder een dak kunt leven? Dat is het echtpaar Versteeg overkomen. Wim Versteeg heeft Alzheimer en kan niet meer thuis blijven wonen. Gerda Versteeg rijdt nu een aantal keer per week drie kwartier heen en terug om haar man te bezoeken. Het was een moeilijke beslissing voor Gerda maar het voelde tegelijkertijd als een opluchting. Ze kregen laatste jaren steeds vaker conflicten, omdat hij zich niet begrepen voelde. Wim heeft het inmiddels kunnen accepteren en leeft een rustig leven in het verzorgingstehuis.
Kruispunt, zondag 19 februari om 22.35 uur op NPO 2.