Kruispunt: Matthäus Passion voor kinderen

Pasen nadert, dus in veel kerken en muziekzalen zal komende week de Matthäus Passion weer klinken. Ook kinderen komen op verschillende manieren in aanraking met dit meesterwerk - als toehoorder én als uitvoerder - en ook bij hen brengt het meesterwerk van Bach altijd wel iéts teweeg. 

In grote voorstellingen van de Matthäus Passion zingen vaak ook kinderen mee. Het lijdensverhaal van Jezus, grote bezettingen en meeslepende muziek: hoe is het voor zulke jonge mensen om daar onderdeel van uit te maken? De leden van de koorschool Midden-Gelderland - de jongsten zijn acht - zijn bijvoorbeeld al maanden in de ban van de Matthäus. Kruispunt volgt dit jeugdkoor tijdens repetities en concerten. 

Ook de befaamde dirigent Ton Koopman en zijn dochter Marieke brengen graag jonge mensen in contact met de Matthäus. Samen maakten ze een versie speciaal voor kinderen, in dit geval het toeschouwende kind. Drie uur is een hele zit en de Duitse teksten over verraad, zelfmoord en kruisiging zijn bepaald geen lichte kost. Dus deze versie is korter en speelser, maar met behoud van de originele muziek.

Marieke: “Ik ben zelf opgegroeid met die muziek. Dus ik weet: als je op jonge leeftijd zo’n zaadje kan planten dan groeit daar iets moois uit. Ook kinderen kunnen worden geïnspireerd door Bach." Marieke is zelf professioneel zangeres, haar vader is een Oude Muziek-pionier en verder onder andere organist en oprichter van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir.

In Kruispunt in aanloop naar Pasen de Matthäus Passion door én voor kinderen.
Kruispunt, zondag 14 april om 23.10 uur op NPO 2.