Kruispunt: Onvoorstelbaar gelukkig

De diagnose kanker of een andere ernstige ziekte zet je leven volledig op de kop.

Een leven vol angst, pijn en verdriet is wat nog rest. En zelfs als je wel geneest lijkt één ding zeker, vanaf het moment van het slechte nieuws kun je niet meer onbezorgd gelukkig zijn. Toch geldt dat niet voor iedereen. In Kruispunt verhalen van mensen die ondanks hun ziekte onvoorstelbaar gelukkig zijn.

Annemarie van den Berg krijgt te horen dat ze nog maar drie jaar te leven heeft, maar dat is al weer vier jaar geleden. Vandaag is ze op weg naar een fotoshoot voor het project vereeuwigd.nu van de stichting LevenXL. Ze straalt. Ze is ziek, maar ze is desondanks heel tevreden met haar leven. Ze is door diepe dalen gegaan en ze heeft heus nog wel slechte dagen, maar door haar ziekte is ze meer gaan leven. Kort na de diagnose is ze eerst vooral bezig met de dood totdat tot haar doordringt dat ze juist moet leven. Het is een startsein voor nieuwe plannen en een gelukkig leven.

Het voelt voor haar als falen als blijkt dat Mirjam Graat borstkanker heeft. Ze wordt geopereerd en krijgt chemokuren, maar in het ziekenhuis waar ze wordt behandeld bieden ze ook psychische hulp aan. Iets waar ze nog steeds dankbaar voor is. De hardloopster blijft zoveel mogelijk rennen, schrijft een boek en laat zich omscholen. Eindelijk leidt ze het leven dat ze altijd al wil leiden. Ze is dankbaar dat ze genezen is en voor alles wat ze door het ziek zijn geleerd heeft. Maar ze zegt het met terughoudendheid, want ze weet ook dat voor zoveel anderen ziekte alleen maar ellende betekent.

In de Amsterdamse fotostudio van Jan van Breda ontmoeten Annemarie en Mirjam elkaar. Ze poseren samen voor de camera en delen hun ervaringen. Dan blijkt dat ook de fotograaf tegenwoordig een heel ander leven te leiden door een ziekte. Jan is geopereerd aan een hersentumor.
Kruispunt: Onvoorstelbaar gelukkig, zondag 15 april om 23.10 op NPO 2.