Kruispunt: Oorlog op Schier

Het eiland Schiermonnikoog was het laatste stukje Nederland dat werd bevrijd van de Duitsers. Pas op 11 juni 1945 stapten de laatste Duitsers op de boot. Frieder Schulze volgt het spoor van zijn vader die als dienstplichtige voor de Luftwaffe op Schiermonnikoog  radarstations heeft geïnstalleerd en bediend. In Kruispunt de zoektocht van Schulze naar de oorlog op Schier.

Schulze heeft een fotoalbum bij zich, getiteld “Kriegsweihnachten 1941”. Cees Soepboer van het museum in de Schleibunker wil direct de foto’s zien. Bij een bezoek aan het museum wordt Frieder overmeesterd door wat hij daar ziet: de omvang van de bunker, de foto’s van de neergeschoten geallieerde vliegtuigen, de lichamen op het strand. Zijn vader had over de oorlog verteld als een groot avontuur: konijntjes jagen in de duinen en voetballen tegen de soldaten van de Wehrmacht. 

Oorlogskenner Bauke Henstra maakt duidelijk dat Frieders vader getuige was van een van de grootste tragedies van de oorlog op het eiland, toen op 9 januari 1943 een Halifax mijnenlegger een mislukte noodlanding maakte op het strand. Zes inzittenden kwamen direct om toen de volle tanks ontploften, en één later in het ziekenhuis in Leeuwarden.

De oorlogsbegraafplaats Vredenhof is net zo indrukwekkend voor Frieder. De graven zijn erg verzorgd, wat een gek contrast geeft met de chaos die de oorlog meebrengt. Frieder beseft dat zijn vader weliswaar niet verantwoordelijk was voor de oorlog, maar deel uitmaakte van een nietsontziende tragedie.

Kruispunt, zondag 1 mei om 23.20 uur op NPO 2