Kruispunt: TBS kliniek De Voorde in Amersfoort

Een TBS'er met verlof, dat klinkt onheilspellend. En zodra het mis gaat wordt het incident meteen aangegrepen om TBS ter discussie te stellen. Wie bepaalt er eigenlijk of een TBS'er verlof krijgt? En hoe wordt zo'n beslissing genomen?

Kruispunt draait drie dagen mee in de TBS kliniek De Voorde in Amersfoort. Hier verblijven patienten met een ernstige psychische stoornis. Twee patienten vertellen over hun delict waarvoor zij TBS opgelegd hebben gekregen en de psychische stoornis waarvoor zij in behandeling zijn. De behandelaren vertellen wat het doel van de behandeling is.

Mirjam woont sinds kort buiten de kliniek in een groepswoning op het terrein in de bossen bij Amersfoort. Hier wordt de maatschappij in het klein nagebootst. Er is een winkel, een restaurant en er zijn verschillende werkplaatsten. Het dient ter voorbereiding van de patienten op een veilige terugkeer in de maatschappij. Mirjam ervaart het terrein als een veilige haven en zoekt regelmatig de bescherming van de kliniek. Ook heeft zij een vertrouwensrelatie met pastoor Wilco opgebouwd en zij heeft veel baat bij de gesprekken die ze met hem voert.

Patient Nico is al 9 jaar onder behandeling en mag regelmatig met verlof onder toezicht. Nico is naar eigen zeggen een draaideurcrimineel geweest en kan de gevangenis vergelijken met de TBS kliniek. Het is hem duidelijk dat hij hier vooruitgang boekt. Voor hem loopt een aanvraag voor verlof zónder toezicht bij het ministerie. Het kan voor Nico niet snel genoeg, want hij verlangt zeer naar meer vrijheid. Hij zal geduld moeten hebben; het is een lange weg terug, in zeer kleine stapjes.

Kruispunt, zondag 29 januari om 23.05 uur op NPO 2.