Kruispunt: Vechten voor hoop

Kruispunt volgt deze week twee jonge mensen in de bloei van hun leven, waarbij het noodlot heeft toegeslagen. Hun leven neemt onverwachts een dramatische wending.

Milou Bosscher (13) is een turntalent. Ze geldt als een belofte op de trampoline. Maar tijdens het NK trampolinespringen eind vorig jaar, gaat het mis. Haar dubbele salto mislukt en ze komt met haar nek op de blauwe mat achter de trampoline terecht. Ze houdt aan deze fatale sprong een dwarslaesie aan over en krijgt nog dezelfde dag van de artsen de verschrikkelijke prognose: ze zal nooit meer kunnen lopen.

Remco Rozendaal is 29 en staat in de startblokken om de zaak van zijn ouders over te nemen: een fruitteeltbedrjif in Dronten. Maar een motorritje met vrienden maakt een einde aan die toekomst. Remco rijdt tijdens een ongelukkige inhaalmanoeuvre van de dijk. Hij heeft niets gebroken en is nergens gewond. Maar hij valt met zijn nek op een hekje. Gevolg: een dwarslaesie vanaf zijn nek naar beneden. Hij kan helemaal niets meer, behalve zijn kin bewegen.

Milou en Remco komen terecht in revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht. Ze vechten daar ieder hun eigen strijd, met hun eigen doelen. Milou wil ooit weer lopen en zet daarvoor alles op alles. Remco is al blij als hij zijn handen weer zou kunnen bewegen, dan is hij niet meer helemaal afhankelijk van anderen. Hoop speelt daarbij een essentiële rol: zonder dat lichtpuntje aan de horizon lijkt alles zinloos. De ouders van Milou hebben het gevoel dat de medici met hun harde boodschappen juist alle hoop wegnemen, terwijl die zo nodig is voor het herstel. Zij vechten om hoop te behouden, en om niet in wanhoop te vervallen.

Kruispunt, zondag 20 maart om 23.05 uur op NPO 2