Kruispunt: Wij zijn de Bijlmer

De meest verguisde stadswijk van Nederland, is weer hot. In de Amsterdamse Bijlmermeer zijn de huizenprijzen in korte tijd verdubbeld en zelfs The Passion komt dit jaar op 29 maart uit deze wijk. Dit was tientallen jaren ondenkbaar. In een buurt waar 130 nationaliteiten en 150 verschillende kerkgemeenschappen samenleven op een paar vierkante kilometer, volgt Kruispunt bewoners van het eerste uur én een nieuwkomer, een studente uit Aalsmeer. Wat is voor hen de aantrekkingskracht van de Bijlmer?

Haatliefde verhouding
De 73-jarige Henno Eggekamp woont al sinds 1969 in de Bijlmer. Hij zag de wijk van moderne, luxe woonomgeving afglijden naar probleemgebied. Henno werd met messen bedreigd, zag inwoners vertrekken en vele gebouwen gesloopt worden. Maar het was geen reden om zelf weg te gaan. Henno is initiatiefnemer van Het Bijlmermuseum en geeft rondleidingen aan nieuwsgierigen om te laten zien hoe de Bijlmer ooit bedoeld is.

Religie verbindt
De gospelzangeres Muriel Blijd voedde haar dochter Talita alleen op in de Bijlmer. Muriel heeft nooit overwogen weg te gaan. Al verbood ze haar dochter wel om in sommige delen van de wijk in haar eentje rond te lopen. In de buurt rondom Ganzenhoef liepen veel junks en hangjongeren. Het was daar donker en veel was overdekt. Talita vindt dat de Bijlmer veranderd is. Het is opener geworden, wat het prettiger maakt.  Moeder en dochter zijn trots dat ze in het koor van The Passion mogen zingen. Muriel denkt dat meeste mensen de Bijlmer alleen kennen van negatieve verhalen. Het is goed dat nu zichtbaar wordt dat er veel gelovigen in deze wijk wonen.

Wederopbouw Bijlmer
Kloosterling Johannes van den Akker is abt van het kleiklooster: een woongemeenschap in een van de oude honingraatflats in de Bijlmer. De ruim 400 meter lange klusflat is een betonnen kolos, in 2011 op het nippertje gered van de sloop. De bewoners mogen zelf aan hun woning klussen of het werk uitbesteden. Johannes van den Akker heeft er een appartement dat grenst aan het klooster. Johannes is er van overtuigd is dat het voor een mens niet goed is om er alleen voor te staan. Daarom wonen de kloosterlingen bij elkaar en vangen ze onder meer moeders met kinderen op die tijdelijk geen thuis hebben.

Makelaars hebben ondertussen hun handen vol aan bezichtigingen van te koop staande flats en woningen. De 20-jarige studente Maaike Kesting prijst zichzelf gelukkig dat ze binnenkort haar eigen flat heeft in de Bijlmer. Ze kijkt uit naar een leven in de bruisende multiculturele wijk.
Kruispunt: Wij zijn de Bijlmer, zondag 25 maart om 23.10 uur op bij KRO op NPO 2.