KRO Memories: Liefde in oorlogstijd

Speciale uitzending Memories op dodenherdenking

In een speciale aflevering van Memories (maandag 4 mei, 20.55 uur op NPO 1) gaat Anita Witzier op zoek naar liefdesgeschiedenissen die zijn ontstaan  tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lammie vertelt over haar verborgen zwangerschap en geliefde. Sieny wordt gezocht door een Amerikaan die als Joodse baby werd weg gesmokkeld naar een onderduikadres. Dan de vraag of Nettie en haar oorlogsvriendje Joop elkaar nog zullen herkennen? Tot slot toont Els haar dagboeken, die een bijzondere kijk in haar leven geven

Lammie & Bennie
Lammie woont in een Drents gezin waar ruim twintig onderduikers zijn gehuisvest. Een van die onderduikers is de Joodse Bennie: zijn ouders zijn beide gedeporteerd. Lammie troost hem. Al snel slaat de vonk over en Lammie raakt zwanger. Lammie heeft een tijdje als dekmantel op een NSB-kantoor gewerkt, daardoor denkt iedereen dat de baby van een Duitser is.

Sieny & Harry 
Sieny smokkelt in de oorlog Joodse baby’s weg uit een crèche tegenover de Hollandse Schouwburg: de verzamelplek van de Amsterdamse Joden voor hun deportatie. Daar ontmoet ze Harry Cohen, die koerierswerk doet voor de Joodsche Raad. Ze worden verliefd op elkaar. Hun leven komt echter in een stroomversnelling door de deportaties van hun familie. Als ze moeten onderduiken trouwen ze halsoverkop en ontsnappen zo aan de deportatie.  Bijna twee jaar lang leven Harry en Sieny in een kruipruimte. 75 jaar na het begin van de oorlog wordt Sieny gezocht door een Amerikaan die als Joodse baby via de crèche werd weg gesmokkeld naar een onderduikadres. Hij wil weten of Sieny zijn ouders nog heeft gesproken voordat ze op deportatie werden gezet naar een vernietigingskamp.

Joop & Nettie 
Joop had het niet slecht tijdens de hongerwinter in Zwaag: zijn tuindersfamilie had voldoende te eten. In tegenstelling tot Nettie uit Haarlem: zij wordt ziek van de bloembollen en gaat daarom bij de familie van Joop logeren om aan te sterken. Joop ziet hoe de knappe Nettie tegenover hem komt te logeren en vindt de oorlogstijd bijna leuk. Ze spelen tussen de kassen en kussen aan de waterkant. Joop is zijn eerste grote liefde nooit vergeten. Nettie keert terug naar Zwaag om Joop, haar vriendje tijdens de oorlog te ontmoeten.

Els Arntzenius
Wat doe je wanneer de oorlog uitbreekt terwijl je als 16-jarige eigenlijk alleen maar geïnteresseerd bent in de liefde? Els houdt gedurende de oorlogsjaren twee dagboeken bij. In het zwarte dagboek het dagelijkse leven met al zijn gruwelen en in de rode de pad van de liefde. 70 jaar later hebben de dagboeken niets aan zeggingskracht verloren. Een bijzonder kijkje in het leven van een Haagsch meisje met uitzonderlijke diepgang en gevoelens.

KRO Memories, maandag 4 mei, 20.55 uur op NPO 1