Memories: Niet met open armen ontvangen

In de uitzending van Memories van maandag 26 september (21.15 uur, NPO 1) denkt Ad terug aan de Tsjechische Dagmar. De vonk sloeg al over in Nederland in 1968, maar jaren later bezoekt Ad haar spontaan. Die ontmoeting liep toch iets anders dan gehoopt…

Ad en Dagmar
Het is 1968 als Ad de Tsjechische Dagmar leert kennen in Engeland. Beiden twintigers doen vrijwilligers werk in een geriatrische kliniek. Ad is direct onder de indruk van Dagmar. Wanneer de vonk lijkt over te slaan breekt de Praagse Lente uit. Dagmar maakt zich zorgen over haar land en volk en kan op dat moment ook niet terugkeren naar Tsjechië. Voor Ad zit zijn werkvakantie er op en hij moet terug naar huis. Ze blijven schrijven en wanneer ook het gewone leven van Dagmar weer is opgepakt in Tsjechië besluit Ad haar onaangekondigd te bezoeken. Dolblij is hij als hij Dagmar weer ziet, maar al snel volgt de desillusie als een andere jongen zich in de deur opening van dagmars studentenkamer meldt.

Ada en Elmer
Zodra de Duitse Elmer de jonge Ada aanspreekt weet ze het zeker: hém vind ik leuk. Ze worden hevig verliefd en Elder grijpt elk moment aan om voor Ada naar Nederland te komen. Toch is niet iedereen blij met haar nieuwe Duitse vlam. Hoewel het twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog is heeft Ada haar vader moeite met de verliefdheid van zijn dochter op een Duitser. Uiteindelijk maakt Ada de relatie met pijn in haar hart uit. Vijftig jaar later zit die pijn er nog steeds en hakt ze de knoop door; ze moet hem nog één keer zien!

Memories, maandag 26 september om 21.15 uur op NPO 1