Memories: Verboden liefde

Memories gaat in de uitzending van maandag 7 december (21.15 uur, NPO 1) met Stief naar Senegal om te kijken of zijn liefde Yande nog leeft. Sonia wil haar twee dochters voorstellen aan hun opa en haar moeder weer met haar oude liefde herenigen. En de verboden liefde tussen Franny en Jaap.

Stief & Yande
Het is begin jaren ’90. Na zijn scheiding besluit Stief alle schepen achter zich te verbranden en naar een Afrikaans land te vertrekken. In Dakar ontmoet hij de Senegalese Yande Ndiaye. Zij krijgen een relatie. Stief keert na drie maanden terug naar België en reist dan meerdere keren naar Senegal. Samen besluiten ze een restaurant in Kafountine te beginnen en trouwen voor de Afrikaanse wet. Maar het noodlot slaat toe als Yande een agressieve vorm van aids blijkt te hebben en ook Stief ziekt blijkt; hij heeft een ernstige vorm van malaria onder de leden. Artsen adviseren hem terug te keren naar België. Omdat Yanda zo ziek was, wil Stief graag weten of Yande nog leeft en hoe het met haar gaat. Een kennis van Stief was bij toeval in Kafountine en er blijkt nog een restaurant te zijn met de naam Yande. Dat laat hem niet meer los, en besluit naar zijn Yande op zoek te gaan.

Bernadette met dochter Sonia & Pietro
Het is 1979 als de Gabonese Bernadette de Italiaanse ingenieur Pietro door een toevallige ontmoeting letterlijk tegen het lijf loopt. Hij werkt, zoals veel gastarbeiders, aan de bouw van de spoorlijn tussen Owendo en Franceville in Gabon. Door zijn toedoen krijgt niet alleen Bernadette maar ook haar familie het een stuk beter. Dan raakt Bernadette ongepland zwanger, maar Pietro verheugt zich op de komst van de kleine. Er worden toekomstplannen gemaakt met de bedoeling om in Gabon samen verder te gaan. Tot Pietro het bericht krijgt dat zijn oma is overleden en hij terug moet naar Italië. Dochter Sonia wordt geboren, maar Pietro laat niets meer van zich horen. Bernadette trouwt met een Nederlander en verhuist met haar dochter hier naartoe. Nu dochter Sonia zelf moeder is van 2 kinderen zou zij hen zo graag hun aan hun opa voorstellen, en haar moeder nog een keer haar grote liefde laten ontmoeten.

Franny & Jaap 
Begin jaren 60 vormt de Rotterdamse wijk Pendracht hét decor van een verboden liefde. De streng gereformeerde Franny wordt verliefd op Jaap. Maar als hij te serieus wordt, haakt Franny af. De vraag is: kan Jaap zich het verlegen, onzekere meisje nog herinneren? Franny vraagt zich nog regelmatig af wat Jaap in haar zag.

Memories, maandag 7 december om 21.15 uur op NPO 1.