Stef Bos en Brainpower in ‘grootste Pinksterviering van Nederland’ 8 juni om 17.10 uur bij KRO-NCRV

Zeven protestantse kerken uit alle delen van Nederland bereiden samen een unieke Pinksterviering voor. Locatie: de Broerekerk in Bolsward. Ook zanger Stef Bos en rapper Brainpower verlenen hun medewerking aan de viering die in het teken staat van het verlangen elkaar te verstaan en te begrijpen. Deze ‘grootste Pinksterviering van Nederland’ is een initiatief van het KRO-NCRV-programma Met hart en ziel & de Protestantse Kerk in Nederland. De opnames zijn op zaterdag 1 juni en de viering wordt uitgezonden met Pinksteren op NPO 2.

Brainpower
Rapper Brainpower heeft samen met kerkleden (jong en oud) uit de Veenkerk in Amersfoort een Pinkster-rap geschreven die tijdens de viering ten gehore zal worden gebracht. Voor Brainpower is Pinksteren een feest van heilig vuur en gedrevenheid. Een innerlijke gedrevenheid om het goede te doen en te zeggen. Het thema van de viering is ‘Verstaan wij elkaar?’ Brainpower:‘We verstaan elkaar pas echt als we openstaan voor de ander. En dan niet alleen de leuke, mooie dingen vatten maar ook de pijn en het verdriet, zodat we samen als mensheid vooruit kunnen.’

Stef Bos
Stef Bos kreeg de opdracht om een moderne bewerking van het lied 'Geest van Hierboven' te maken. “Wat mij opviel is dat de tekst gaat over wat er van boven naar beneden gebeurt. Ik besloot te ‘antwoorden’ met wat ik van beneden naar boven zou willen zeggen.” Het nieuwe lied voert de zanger tijdens de Pinksterviering uit met het Jongerenkoor Samen op Weg van de protestantse gemeente Houten.

Gemeenten 
Ook de andere protestantse gemeenten hebben de afgelopen weken niet stil gezeten. In de weken tussen Pasen en Pinksteren is er met hart en ziel gewerkt aan een bloemenmozaïek (Hervormde Gemeente Rijnsburg), liturgische aankleding (Protestantse Gemeenten Poortugaal en Rhoon), een geschilderd drieluik over het Pinksterverhaal (Protestantse Gemeenten in Twente) en het maken van kaarsen (Kruispuntgemeente Amersfoort-Vathorst).

Als kers op de taart vouwden leden van de protestantse gemeente Duiven honderden papieren duiven die onder het glazen dak van de Broerekerk in Bolsward komen te hangen. Algemeen secretaris (scriba) van de Protestantse Kerk in Nederland René de Reuver gaat voor in deze bijzondere Pinksterviering. De muziek wordt verzorgd door Frank van Essen en zijn band.

Met hart en ziel
In het KRO-NCRV-televisieprogramma Met hart en ziel liet presentator Jos van Oord de kijker in de weken voorafgaand aan de viering zien hoeveel inspiratie de voorbereidingen al hebben gebracht in de kerken die meedoen. De uitzendingen zijn hier terug te kijken: https://www.kro-ncrv.nl/programmas/met-hart-en-ziel.

Met hart en ziel Pinksterviering, zaterdag 8 juni om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. (Herhaling: donderdag 13 juni om 16.10 uur op NPO2.)