Mijn Pelgrimspad – aflevering 3: Franeker

Pelgrimeren is in Naar Santiago de Compostella maar ook in eigen land. Annemiek Schrijver trekt opnieuw de stoute schoenen aan en verkent het hart van Friesland in de tweede serie van Mijn Pelgrimspad. In vijftien afleveringen loopt zij etappes van het Jabikspaad, een eeuwenoude route die begint bij de Waddenzee en eindigt in Santiago de Compostella. Annemiek trekt langs kerken, kloosters, states en terpen, door Friese steden en dorpen. Welke richtingaanwijzers zal zij op haar pad ontmoeten?

Op haar tweede etappe van het Jabikspaad loopt Annemiek Schrijver langs het dorpje Ried. Hier staat de Walburgakerk, hoofdkantoor van een ‘reizende kerkgemeente’: een kerkgemeenschap met nog maar 50 leden, die verdeeld is over acht dorpen en kerken.

In de Walburgakerk ontdekt Annemiek de geschiedenis achter Walburga, de dochter van koning Richard van Engeland. Ze was ook de nicht van Bonifatius en reisde met hem mee naar Friesland. In deze protestantse kerk is alleen nog maar een kleine afbeelding van haar te vinden.

Bij het kerkje van Boer ontmoet Annemiek pastoor Conijn. Als katholiek in het protestantse Friesland is hij ‘herder’ voor een groot gebied. Hoe kun je je roeping blijven volgen als er veel mensen aan je lopen te trekken? Voor Conijn geldt de regel: ‘Teveel ja zeggen tegen een ander is nee zeggen tegen jezelf.’ 
Mijn Pelgrimspad, dinsdag 18 september om 17.15 uur op NPO 2.