Beste redactie, hierbij een uitgewerkt vraag/antwoord met Yvon Jaspers over derde serie Onze boerderij dat zondag 6 september begint. Deze vragen en antwoorden kunnen vrij worden overgenomen, mits melding wordt gemaakt van het nieuwe seizoen Onze boerderij, vanaf zondag 6 september bij KRO-NCRV op NPO 1.

Een nieuwe serie Onze boerderij. Wat kunnen we dit seizoen verwachten?
Het zal niemand ontgaan zijn dat de boerenwereld op zijn kop staat. De veranderende regelgeving, de fosfaatcrisis, de stikstofcrisis, de coronacrisis, het lijkt voor veel boeren niet op te houden. Waar de een met de trekker de snelweg op gaat, kiest de ander ervoor zijn bedrijf aan te passen. In dit seizoen zien we vertrouwde Boer zoekt Vrouw-boeren, maar je maakt ook kennis met nieuwe boeren. Ze nemen ons mee in hun dagelijkse wereld. Ze laten ons zien voor welke dillema’s en keuzes ze elke dag opnieuw staan.

Welke BzV boeren gaan we zien?
We zien de BzV boeren die de afgelopen tijd bijzondere dingen op hun erf meemaakten. Zo zien we boer Willem die al jaren met zijn moeder melkt in de wei. Hij vertelt over zijn passie voor de grutto. Hij noemt zichzelf een natuurboer die niet alleen goed wil zijn voor zijn koeien, maar ook voor alle andere dieren in zijn land. En ik maak mee hoe het is om te werken op de zorgboerderij van boer Jan in de drukste periode van het jaar: de lammertijd. Boer David, die we kennen uit Roemenië is naast zijn varkens bezig zijn droom te verwezenlijken als akkerbouwer in zijn geliefde Brabant. Maar het valt niet mee om je eerste oogst te laten slagen met de droogte waar we in Nederland sinds een paar jaar mee te maken hebben. Verder beleef ik met boerin Steffi een uitzonderlijk spannende dag als zij haar beste paard van stal meeneemt naar de hengstenkeuring. Ik overdrijf niet als ik zeg dat de toekomst van haar bedrijf in die paar minuten wordt bepaald… En wat was ik graag gaan kijken in Canada bij boer Riks. In het vorige seizoen van Onze boerderij vertelde hij over de winters waarin tientallen koeien doodgingen. Hij besloot het roer rigoureus om te gooien. Door de coronacrisis kon ik natuurlijk niet naar hem toe, maar zelfs via de computer zag ik een totaal andere boer!

Hoe is het voor jou om de BzV boeren op deze manier te zien?
Het is steeds opnieuw een eye opener om je te realiseren dat wij zo weinig weten van het echte boerenleven. Ook al loop ik inmiddels heel wat jaartjes rond op erven, toch stap ik in een nieuwe wereld als zij mij gaan vertellen over hun dagelijkse bestaan. Datzelfde geldt voor de nieuwe boeren in Onze boerderij. Welk prachtig verhaal gaat er schuil achter een kers? Hoe komt iemand erop om zijn boerentoekomst veilig te stellen door een kip groenten en kruiden te voeren dat ‘ie oranje poten krijgt? Realiseren wij ons eigenlijk wel dat veel boeren ook jaren kennen zonder inkomsten? Door dit programma ga je echt anders kijken naar wat er elke dag op je bord komt.

Hoe selecteren jullie de verhalen voor Onze boerderij?
Wij proberen een programma te maken dat in balans is. Enerzijds is er ruimte voor boeren die innovatief zijn, andere keuzes maken en nieuwe dingen proberen. Anderzijds willen we een podium zijn voor de grootste groep boeren in Nederland, namelijk de gangbare boeren.
We hebben slechts zes afleveringen per seizoen, dus er zijn veel keuzes te maken. Akkerbouw, koeien, kippen, varkens, tuinbouw. Het is een hele puzzel. Dit jaar heb ik zelfs een dag mee gevaren op een kotter, de Noordzee op. Het verhaal van de vissers en hun pulsmethode mocht niet ontbreken!

Hoe was het om dit seizoen op te nemen in coronatijd? 
Voor Onze boerderij draaien we zowel in de zomer als in de winter om zoveel mogelijk te laten zien van wat er zich op boerenbedrijven afspeelt, óok in verschillende seizoenen. Dus we hadden een deel van de opnames al afgerond voordat corona uitbrak. Tijdens de coronatijd hebben we gedraaid met alle maatregelen. Dus voldoende afstand houden en iedereen met eigen vervoer zijn sindsdien heel gewoon geworden. Wij werken met een heel klein team en vrijwel altijd buiten, dat maakt het gelukkig mogelijk om relatief veilig door te kunnen werken. En we maken natuurlijk vaak de grap dat boeren altijd al in thuisquarantaine zitten!

Hoe ga je om met de actualiteit? De boeren zijn meer in het nieuws dan ooit.
We volgen natuurlijk alles op de voet maar we zijn geen nieuwsprogramma. Juist niet. Wij proberen het persoonlijke verhaal van de boer een podium te geven. Soms heel actueel als het bijvoorbeeld gaat over de hoeveelheid dieren die we in Nederland houden, hoe we omgaan met het gebruik van kunstmest en wat we doen met gewasbeschermingsproducten. Maar vaak gaat het ook over dingen die voor boeren aan de orde van de dag zijn, maar waarvan wij als burger geen weet hebben. Over droogte, weidevogels en de prijs van aardbeien bijvoorbeeld. Wij proberen het echte, eerlijke verhaal van de boer te laten zien. Gisteren, vandaag en hopelijk nog heel lang.

Hoe zie jij zelf de toekomst van de agrarische sector in Nederland?
Wij leven in Nederland op een piepklein stukje grond. Het efficiënt omgaan met die kostbare grond heeft ons heel ver gebracht. Onze boeren kunnen toveren, ze halen de meeste gewassen van het land, hebben koeien die de meeste melk produceren, doen veel meer aan dierenwelzijn dan in veel andere landen. Maar we lopen tegen grenzen aan. Ons landje is misschien te klein voor onze ambitie.
Ik denk dat het het allerbelangrijkste is dat er een visie komt voor de langere termijn. Waar gaan we in Nederland naartoe over 20 of 30 jaar? Een boer bouwt geen stal voor vier jaar, tot er nieuwe verkiezingen zijn. Boeren doen miljoeneninvesteringen voor generaties. Zodra de lange-termijn-visie duidelijk wordt, kunnen boeren ermee aan de slag. Als ze zeker zijn dat het niet over een jaar weer helemaal anders moet. Pas dan zal de rust terugkeren.

Wil je zelf nog steeds boerin worden?
Haha. Ik heb eigenlijk het leukste boerenbaantje van Nederland. Ik ben altijd op de boerderij, mag alles zien, proberen en vragen. Maar als het keihard regent kan ik gewoon bij de kachel gaan zitten. Toch droom ik stiekem nog steeds van een echt boerderijtje op het platteland. En dan een paar koeien, een geit, een gezellige groepje kippen en een gigantische moestuin.

Kunnen we nog een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw verwachten?
Daar hopen wij allemaal op. Maar zoals voor iedereen is het ook voor ons afwachten hoe corona zich ontwikkelt. Het enige doel van Boer zoekt Vrouw is precies wat nu niet toegestaan is. Het verminderen van de 1,5 meter…

Programma

Onze boerderij

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880