De Vier Jaargetijden van Passaggio: Lex fietst de Betuweroute

De bomen tooien zich in hun mooiste bloesemgewaad, de vogels laten van zich horen in daverende concerten: hoogste tijd voor NPORadio4- presentator Lex Bohlmeijer om de studio weer te verlaten.

Van 14 tot en met 18 mei trekt hij per fiets langs de Betuweroute. Vanaf de Maasvlakte bij Rotterdam tot aan Zevenar bij de grens met Duitsland gaat Lex op zoek naar het verhaal van het landschap, en de schoonheid van het seizoen.

Dit is een nieuwe aflevering van de serie “De vier jaargetijden van Passaggio”. En in deze lente-editie trekt Lex een horizontale lijn dwars door Nederland. Hij volgt het spoor van de Betuweroute, de veelbesproken spoorlijn, die gebieden, dorpen en zelfs wijken door tweeën klieft. Speciaal gebouwd voor het goederentransport verbindt deze lijn de Rotterdamse haven met het Duitse achterland. En langs deze lijn wordt een enorme diversiteit aan landschappen doorkruist waarbij zich steeds hetzelfde spel afspeelt, hetzelfde drama: de botsing tussen mens en natuur.

Dat begint al op de Maasvlakte. Terrein dat veroverd is op zee. Lex treft daar fotografe Marie-Jose Jongerius die de schoonheid van het gebied heeft gevangen. Even verder, in het hart van Rotterdam ligt het Noordereiland, midden in de Maas, waar kunstenaar Joe Cillen bezig is om een eigen wereld te creëren. Verderop snijdt het goederenspoor dwars door een van de mooiste landschappen van Nederland, de Betuwe. Samen met componist en muzikant Willem van Merwijk brengt hij een ode aan de natuur en aan de parallel lopende rivieren, die ook hun eigen schoonheid en eigen verhalen hebben.

Kortom, genoeg redenen om ‘mee te fietsen’ met Lex Bohlmeijer. Hij geeft zijn ogen de kost en ontmoet overal bijzondere mensen. En al deze ervaringen vinden onderdak in de mooiste muziek.

Luister naar zijn reisverslag in het programma Passaggio, dagelijks van 19.00 tot 20.00 uur