KRO-NCRV lanceert podcast over verzetsheldin Jos Gemmeke

KRO-NCRV en NPO Radio 1 lanceren een nieuwe podcast over een verzetsheldin. Podcast ‘Tante Jos’ vertelt het verhaal over Jos Gemmeke, die voor haar verzetswerk in WOII een Militaire Willems-Orde kreeg. Tot op de dag van vandaag is zij de enige burgervrouw die ooit met een MWO is onderscheiden.

Jos zat in de illegale pers, vervoerde wapens en zenders én fietste eind oktober 1944 door de vijandelijke linies naar Brussel met geheime documenten voor prins Bernhard. Van Brussel ging ze naar Engeland, waar ze werd opgeleid tot verbindingsofficier. In maart 1945 werd zij gedropt boven Nieuwkoop met wapens, medicijnen én een geheime opdracht.

Jos is de oudtante van podcastmaker Mijke van Wijk. Mijke groeide op met verhalen over haar oudtante. Na de dood van Jos werd het dossier openbaar gemaakt wat de Britten bijhielden in de tijd dat Jos in Londen was. Uit dat dossier blijkt dat sommige feiten anders liggen dan Jos altijd vertelde. Is zij tijdens de fietstocht naar Brussel inderdaad beschoten door geallieerde vliegtuigen? Wie is de reisgenoot die ineens opduikt in het dossier? Welke versie van de tocht is waar?

Jos heeft nooit verteld – of mogen vertellen - over de opdracht die ze meekreeg, toen ze vanuit Engeland werd geparachuteerd. Na haar dood is ook deze informatie vrijgekomen. Historici noemen de opdracht opmerkelijk: waarom was deze zo gedetailleerd, waarom liepen de verzoeken aan Jos zo uiteen en hoe kon iemand van 22 jaar de opdracht in haar eentje uitvoeren?

Tante Jos, vanaf vrijdag 5 april bij KRO-NCRV te beluisteren via iTunes/Apple Podcasts, Stitcher, Google Podcasts, Pocket Casts en de NPO Radio 1 app.