Pointer: Het nieuwe journalistieke platform van KRO-NCRV

Sinds twee jaar heeft KRO-NCRV een eigen succesvolle dataredactie voor onderzoeksjournalistiek. Met Pointer als nieuw journalistiek merk binnen de publieke omroep, kiest KRO-NCRV dit jaar ervoor om datajournalistiek het middelpunt te maken haar journalistieke projecten en activiteiten. Met enkele keren per jaar een tv-programma op NPO 2 en een continu online platform om interactieve verhalen te publiceren. Met herkenbare en aansprekende onderwerpen, dichtbij de burger en gebruik makend van het publiek. Bij de onderzoeken wordt zo veel mogelijk samengewerkt, bijvoorbeeld met studenten van universiteiten en (nationale en internationale) journalistieke platforms als Bellingcat, Follow The Money en Lighthouse Reports.

Datajournalistiek is een eigentijdse vorm van onderzoeksjournalistiek. Door gigantische hoeveelheden gegevens - soms openbaar beschikbaar, soms diep weggestopt - te ontsluiten, krijgt journalistiek onderzoek een ander vertrekpunt: structuur vinden in chaos. Daarmee kun je onderwerpen in detail beschrijven, maar ook uitzoomen om trends te ontdekken.

KRO-NCRV heeft twee jaar geleden het initiatief genomen om een eigen dataredactie op te richten om de bestaande programma’s daar inhoudelijk mee te versterken. Het startte met een team bestaand uit een journalist, een vormgever en een programmeur. Onlangs is deze dataredactie door het Global Editors Network uitgeroepen tot één van de succesvolste ter wereld. Het online samenwerkingsproject met onder andere Bellingcat en journalistieke bootcamp Explosieve Export kreeg een eervolle vermelding en een tweede prijs van de Prix Europa.

Een aantal keren per jaar worden met externe partijen (Bellingcat, Lighthouse Reports, Follow The Money en partners over de grens) journalistieke bootcamps georganiseerd, naar voorbeeld van ons meest recente bootcamp Explosieve Export. Deze bootcamps werken als een snelkookpan, in korte tijd wordt er intensief geresearched en binnen korte tijd levert dat resultaat op.

Een project waar we voor 2019 mee aan de slag gaan, is een onderzoek naar illegale visvangst. Een derde van alle vis die wereldwijd op de markt komt, is op niet op legale wijze gevangen. De Global Fishing Watch monitort de visvaart in de wereld en stelt die data beschikbaar om analyses op uit te voeren. Wie houdt zich niet aan de regels? Het onderzoek heeft een duidelijke Nederlandse link. We focussen ons op de gevangen vis die via de Rotterdamse haven op ons bord terechtkomt. Het onderzoek, in samenwerking met Lighthouse Reports en studenten Inernational Crime, Conflict and Criminology van de VU, moet in een bootcamp medio april resultaten gaan opleveren.

Verder staan op de planning European Arms (Europees vervolg op Explosieve Export, met onder andere medewerking van Bellingcat, La Republica, Le Soir en Stern) en zorgfraude (in samenwerking met Follow The Money).

Voor meer informatie ga naar https://pointer.kro-ncrv.nl/

Pointer, donderdag 11 april om 21.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.