Puberruil Zapp: Creatieve Sidon ruilt met de half Turks, half Bulgaarse Bedri

Sidon vluchtte vier jaar geleden samen met zijn familie uit Eritrea, een land in het oosten van Afrika. Sindsdien wonen zij met zijn allen in een flat in Amsterdam. In deze aflevering ruilt hij met de half Turkse, half Bulgaarse Bedri, die samen met zijn ouders en zusje in een rijtjeshuis in Schiedam woont.

De toekomst van de 11-jarige Sidon en dat van zijn vriendjes in Eritrea was duidelijk: hij zou terecht komen in het leger. Zijn vader Johannes kon zich hier niet bij neerleggen. Hij kreeg de kans om te studeren aan de kunstacademie in Nederland en kon op die manier asiel aanvragen voor de rest van de familie. Echter vanwege de taalbarrière is hij hier nooit aan begonnen en duurde het vijf jaar voordat het gehele gezin weer herenigd was. Sidon vindt dat Eritrea enorm verschilt van Nederland. “Ik moest heel erg wennen aan het weer en ik heb hier voor het eerst sneeuw meegemaakt.’’ Hij vertelt enthousiast over zijn cultuur, over hoe ze koffie maken en hoe ze iedere avond met elkaar uit een groot bord eten waar ze omheen zitten. Het gezin is Christelijk, op zondag gaan ze naar de kerk en ze bidden voor het eten en voor het slapen gaan. Sidon hoopt ooit terug te gaan naar Eritrea, maar dan als vakantie. Vader Johannes was in Eritrea een bekend kunstenaar, helaas moest hij in Nederland helemaal opnieuw beginnen. Heel Sidons huis hangt en staat vol met zijn schilderijen, wachtend om geëxposeerd of verkocht te worden. Sidon heeft het niet van een vreemde, de bescheiden jongen brengt zijn tijd het liefst door met een tekenboek. Sidon droomt ervan zijn vader achter na te gaan. Misschien gaat hij wel naar de kunstacademie. Sidon is erg behulpzaam en helpt zijn broertje vaak met verschillende schoolvakken.

Bedri (11 jaar) heeft een Turkse vader en Bulgaarse moeder. Thuis zijn er dan ook twee geloven; het christendom aan moeders kant en de islam aan vaders kant. Bedri gaat zelf wel eens naar de moskee met zijn vader. “Ik doe hem dan na, maar ik weet niet wat ik moet zeggen.” Bedri zegt zelf ongelovig te zijn. Zijn moeder vindt dat hij pas iets hoeft te kiezen als hij het zeker weet. Voor Bedri is het best een dilemma. “Ik wil mijn ouders niet teleurstellen. Ik hoop dat ze nog steeds van mij houden als ik het andere geloof kies.” Bedri denkt veel na over wereldproblemen, zoals de vluchtelingencrisis of de opwarming van de aarde. Hij zit in de gemeenteraad omdat hij het belangrijk vindt dat kinderen ook meebeslissen en meepraten. “Als we samenwerken kunnen we armoede en oorlog stoppen. Dat is beter voor de mensheid.” Bedri houdt ervan om in de natuur te zijn en met dieren te spelen. Later wil hij in een dierenkliniek werken. “Liever eet ik geen vlees, maar het is wel gezond voor je. Vis eet ik niet, ik ben bang dat daar plastic in zit.” Deze wereldverbeteraar heeft een mooi motto: “Grijp je kans, leef je leven, doe wat je wil.”

Hoe zal het Sidon vergaan in het half Turks, half Bulgaarse gezin? Hoe zal het hem bevallen in de gemeenteraad? En hoe zal Bedri het vinden om op zondag naar de kerk te gaan? Snapt hij waarom ze naar Nederland zijn gevlucht?

Puberruil Zapp, maandag 10 september om 17.35 uur op NPO Zapp.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880