Puberruil Zapp: Marokkaanse Ayoub ruilt met de Syrische Mowafak

In Puberruil Zapp ruilt Ayoub met Mowafak. Ayoub is opgegroeid in Nederland. Cabaretier worden is zijn grote toekomstdroom. Mowafak is tweeënhalf jaar geleden gevlucht uit Syrië en woont sindsdien in Nederland.

De Marokkaanse Ayoub (10 jaar) woont samen met zijn ouders en zusje in een ruim rijtjeshuis in Vleuten. In de blanke buurt zijn zij het enige Marokkaans gezin. Over de rustige en kindvriendelijke woonomgeving is Ayoub erg tevreden. ‘’Het is hier eigenlijk perfect en vredig.’’ Samen met zijn Nederlandse vrienden zorgt Ayoub voor heel wat reuring. Maar Ayoub heeft ook een serieuze kant: met beste vriend Finn ‘doet hij zaken’. “Wij plukken bloemetjes en die verkopen we dan voor vijf cent.” De zelfverzekerde Ayoub heeft het maar druk met al zijn hobby’s. Hij kan rappen, zit op musicalles, en vertelt aan de lopende band moppen. Hij staat graag in de schijnwerpers. ‘’De mensen voor wie ik optreed lachen altijd om mijn grappen of vinden mijn rapteksten goed. Ik vind het leuk om te doen.’’ Cabaretier worden is dan ook zijn grote toekomstdroom. Mohamed, de vader van Ayoub probeert zijn zoon de basis van het geloof mee te geven. Voor het slapen gaan, reciteren zij samen een vers uit de Koran of zingen zij een islamitisch liedje. Ieder jaar zoekt het gezin tijdens een vakantie familie op in Marokko. Ayoub vindt het heerlijk om daar te zijn. “Marokko is een land waar van alles te zien en te beleven is.”

De Syrische Mowafak (11 jaar) kwam tweeënhalf jaar geleden naar Nederland en woont nu met zijn ouders en broertje in Amsterdam-Noord. Moeder Rania besloot dat ze moesten vluchten nadat een bom de school van haar kinderen raakte. Zij ging alleen vooruit op de boot. “Het was te gevaarlijk om de kinderen meteen mee te nemen.” Na acht maanden werd het gezin herenigd. Ondanks de heftige periode voelde Mowafak zich vrijwel meteen thuis in Nederland. “Nederland is lief.” Hij heeft hard gestudeerd op de Nederlandse taal en is daardoor het Arabische schrijven en lezen een beetje vergeten. Het gezin is islamitisch, maar naar de moskee gaan ze niet. Mowafak is gek op Syrisch eten. “Maar nooit iets met varkensvlees en altijd halal want dat hoort erbij als je moslim bent.” Voor Mowafak is zijn geloof iets dat er altijd is geweest. Toen het gezin net in Nederland woonde, plaatste moeder Rania een oproep op Facebook. Ze waren op zoek naar een oma. Een oma uit Amsterdam-West reageerde en daar doen ze nu regelmatig leuke dingen mee. Het liefst zet Mowafak zijn tanden in een langdurig en moeilijk project. Hij houdt van tekenen en rekenen en daarom wil hij later architect worden.

Hoe vind Ayoub het om met de bonus oma op pad te gaan? En hoe zal het Mowafak vergaan in het Marokaanse gezin? Zal hij ook zo goed kunnen rappen?

Puberruil Zapp, maandag 1 oktober om 17.35 uur op NPO Zapp.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880