Puberruil Zapp: Ontwapende Syrische vluchteling Wafia ruilt met fanfare meisje Danielle

Zachtaardige Wafia komt oorspronkelijk uit Syrië, door de aanhoudende oorlog in het land kon het gezin niet anders dan vluchten. In deze uitzending van Puberruil Zapp (woensdag 1 februari, 17.15 uur, NPO Zapp) ruilt zij met de muzikale Danielle uit het kleine dorp Dreischor in Zeeland.

Wafia woont als jongste telg samen met haar vader, moeder, twee zussen en twee broers in Bodegraven. Twee jaar geleden werd de situatie voor het gezin onhoudbaar in hun land Syrië door de oorlog. Het gezin heeft samen de beslissing genomen dat de vader van Wafia in zijn eentje de zware en gevaarlijke overtocht per boot zou maken. Zeven maanden later kreeg Wafia’s familie gelukkig toestemming om ook naar Nederland te komen. ‘Rustig’, noemt Wafia het in Bodegraven, maar ze voelt zich helemaal thuis in Nederland. In Syrië moest Wafia bijna de hele tijd binnen blijven, omdat er constant spanningen op straat waren. In Nederland kan zij met haar nieuwe vriendinnen op stap en hoeft zij niet bang te zijn. Wafia houdt er niet van om binnen te zitten en dribbelt liever buiten met haar basketbal of doet een potje straatvoetbal. Maar als ze dan toch binnen blijft, dan kan zij uren gebouwen natekenen en ontwerpen, want deze slimme meid droomt ervan om architect te worden. Ze zit nog in groep 7. De lessen mogen van haar wel wat pittiger, maar de focus ligt voor nu op Nederlands leren schrijven en spreken. Wafia en haar gezin zijn Moslim. Wafia vindt het leuk dat ze over een tijdje ook een hoofddoek mag dragen. “Als mijn zussen het dragen dan vind ik het heel erg mooi.”

De 13-jarige muzikale Danielle is geboren en getogen in een piepklein dorpje in Zeeland met welgeteld 1000 inwoners. Ze woont met haar ouders en jongere broertje in een landelijk vrijstaand huis. Haar ouders zijn er altijd, omdat haar moeder huisvrouw is en haar vader een financieel bedrijf aan huis heeft. Thuis is voor hen een anker van rust waar alles om familie draait. Danielle en haar broertje Bas (10) zijn van de tweede leg. Haar vader en moeder hebben beide uit een eerder huwelijk al kinderen die ook weer kinderen hebben. Bij deze familie draait letterlijk alles om muziek. Haar vader en moeder spelen trompet en saxofoon in een dweilorkest. Haar jongere broertje Bas zorgt met zijn trombone voor de lage tonen. ‘Dweilen’ gaat voor puber Daniëlle echt een stapje te ver, maar muziek stroomt ook door haar aderen en zij heeft gekozen voor de fanfare. Naast het bespelen van een instrument, danst zij graag met haar jazzballetgroep op de nummers van idool Beyonce. De Zeelandse blondine wil later graag visagiste worden en haar grote wens is om Masha van Beautygloss ontmoeten. “Als ik ook maar even tijd overheb, dan kijk ik haar make-up tutorials zodat ik zelf leer hoe ik het ook kan doen.”

Hoe zal het de Syrische Wafia vergaan in het muzikale gezin? Heeft zij ooit van fanfare gehoord? Kan deze stoere meid zich voorstellen om zoveel met make-up bezig te zijn en wat vindt ze van het Hollandse Dreischor? Hoe zal het Danielle vergaan in Bodegraven? Heeft zij ooit vluchtelingen ontmoet? Wat vindt zij van de Islamitische cultuur? En kan zij haar make-up skills omzetten naar het tekenen van gebouwen?

Kijk naar Puberruil Zapp op woensdag 1 februari om 17.15 uur op NPO Zapp.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880