Puberruil Zapp: sociale Ahmed ruilt met stuiterbal Tim

In Puberruil Zapp ruilt de sociale Ahmed met stuiterbal Tim. Ahmed is met zijn moeder en zus gevlucht uit Soedan en hij voelt zich helemaal thuis in Nederland. Hoe zou hij het vinden om te ruilen met Tim, de achterkleinzoon van Johnny Hoes?

Met een grote glimlach en een lieve uitstraling wordt iedereen begroet door Ahmed. Hij woont sinds een aantal jaar in een rijtjeshuis in Enschede, maar deze vrolijke jongen heeft het niet altijd makkelijk gehad. Vier jaar geleden is hij samen met zijn moeder en zus gevlucht vanuit Soedan. Ahmed kan zich de reden van vertrek en hun leven daar niet goed herinneren. De moeder van Ahmed is zwijgzaam over de reden van vertrek. Zij wil haar kinderen beschermen: ze hebben al genoeg meegemaakt. Bij aankomst in Nederland sneeuwde het; daar stonden ze dan in zomerkleding met een enkeltje richting AZC Ter Apel. Het gezin heeft meerdere AZC’s van binnen gezien en in de laatste AZC hebben zij zes maanden gewoond totdat zij een huis in Enschede kregen aangeboden.

Ahmed voelt zich helemaal thuis in Nederland. Al was het in het begin nog wel even lastig. In Soedan hebben zij namelijk hele andere omgangsvormen dan in Nederland, dus dat was verwarrend voor hem. Ahmed kwam gelukkig in een leuke klas terecht waar hij goede vrienden heeft gemaakt die hem hebben geholpen met het leren van Nederlandse gebruiken. De vader van Ahmed is de ontbrekende schakel. “Mijn vader is achter gebleven in Soedan. We hebben een tijd geen contact met hem kunnen hebben, maar sinds kort gelukkig weer wel.” De familie is bezig om hem naar Nederland te krijgen, maar dat gaat erg moeizaam. “Ik mis hem ontzettend!”

Ahmed ruilt met de nieuwsgierige, stuiterbal Tim. Hij woont in een overwegende blanke wijk in Beverwijk waar hij het liefst spinazie en Hollandse pot krijgt voorgeschoteld. Tim weet niet zoveel van andere culturen, dus het zou wel eens heel leerzaam voor hem kunnen zijn om een kijkje in een andere keuken te nemen. Tim is de achterkleinzoon van Nederlands koning van de smartlappen: Johnny Hoes. Tijdens familiefeesten en op verjaardagen wordt er dan ook steevast een plaatje opgezet van overgroot opa Hoes.

Daarnaast is Tim een twee-eiige tweeling. Dat zou je op het eerste oog niet zeggen, want de jongens lijken niet op elkaar en hebben hele andere hobby’s.

Tim is erg energiek en kan maar moeilijk stilzitten. Gelukkig kan hij alles eruit bouncen tijdens zijn favoriete sporten. Hij zit namelijk op dodgeball en tricks. Stoere Tim kan de meest uitdagende sprongen maken op de trampoline. Wanneer Tim niet aan het stuiteren is dan kun je hem al gamend achter zijn computer vinden, maar hij vindt het ook tof om abstracte tekeningen te maken. Deze kleine Picasso vindt het vooral gaaf om met graffiti spuiten aan de slag te gaan. Naast abstracte kunst is Tim ook geïnteresseerd in geschiedenis. Samen met zijn ‘opa’ Ferry is Tim dol op oude spullen verzamelen. Samen struinen ze uren op rommelmarkten op zoek naar de mooiste prullaria.

 

Hoe zal het stuiterbal Tim vergaan in een Afrikaans gezin? Wat vindt hij van een andere cultuur? Heeft hij ooit vluchtelingen ontmoet en wat is zijn beeld van een AZC? Hoe zal het voor Ahmed zijn om in een gezin terecht te komen waar niets te gek is, de energie hoog is en zal hij smartlappen kunnen waarderen? Hoe is het voor hem om een paar dagen met de vader van Tim op te trekken?

Puberruil Zapp, woensdag 1 maart om 17.15 uur op NPO Zapp

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880