Puberruil Zapp: Surinaams - Javaanse Jemuël ruilt met Japanse Kaito

Jemuël woont samen met zijn ouders, twee broertjes en zusje in Almere. Een huis vol, maar erg gezellig. Hij ruilt in deze aflevering met de Japanse Kaito. Die nu op 11-jarige leeftijd al de blauwe band in karate heeft.

De 11-jarige Jemuël (11) deelt zijn slaapkamer met zijn twee broertjes. Hij vindt het erg gezellig met zijn broertjes op de kamer. Zijn moeder Nicole is Surinaams-Javaans-Indiaas komaf en vader Mitchell heeft een Joods-christelijke achtergrond. Zijn stiefvader is Nigeriaans, daar heeft hij veel van meegekregen in de opvoeding. Bij Jemuël thuis koken ze veel Surinaams en Nigeriaans. De familie is niet gelovig, maar leren de kinderen wel over verschillende geloven en dat ze dat elk geloof moeten respecteren. Het gezin is eigenlijk altijd samen, dat vinden ze heel belangrijk. Elke week gaan ze naar de markt en in het weekend maken ze vaak een uitstapje. Nicole en Mitchell houden heel erg van koken. Ze betrekken de kinderen daar ook heel erg bij. Het is belangrijk dat de kinderen helpen in het huishouden. Omdat het zo’n groot gezin is, zijn er daardoor veel taakjes. Gelukkig vinden ze dit meestal wel leuk om te doen. De ouders vinden het belangrijk dat de kinderen zichzelf zijn, dat ze alles kunnen leren wat ze willen. Dat ze open moeten staan voor andere culturen en geloven en iedereen accepteren. Hij houdt heel erg van lezen. Afgelopen jaar was hij kinderjury voor het beste kinderboek van Nederland. Later wil hij graag dj worden. Zijn lievelingsmuziek is van Marshmello of technomuziek. Jemuël heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van Suriname. Over de slavernij kan hij heel goed vertellen. “Ik vind het heel erg oneerlijk hoe de mensen in die tijd zijn behandeld.”

Kaito woont samen met zijn Japanse moeder, Nederlandse vader en jongere broertje in een groot rijtjeshuis in Amstelveen. In de woonkamer zie je een speciale Japanse tafel staan. Het is een lage houten tafel waar de familie op een speciale manier aan zit. Kaito moet tijdens het eten met stokjes eten. Als hij noodlessoep eet, dan mag hij de soepkom niet op tafel laten liggen, maar optillen en slurpend drinken. Dit zijn voorbeelden van Japanse etiketten waarvan moeder het belangrijk vindt, dat haar kinderen zich daaraan houden. Kaito is een lieve, leuke gezellige en sociale jongen. Hij heeft in zijn kamer een keyboard staan waar hij regelmatig op speelt. Keyboard spelen is niet zijn enige hobby. Hij is ook mega sportief. Zo zit hij op hockey en tennis en volgt hij twee keer per week karatelessen. Karate is een traditionele vechtsport die hij van zijn moeder moet volgen. Kaito is een kei in karate, op elfjarige leeftijd heeft hij al een blauwe band. Na de blauwe band komt de zwarte band, die mag hij pas halen hij zestien is. Kaito’s moeder vindt het heel erg belangrijk dat de kinderen veel van de Japanse cultuur meekrijgen. Kaito heeft bijna iedere dag huiswerk. Huiswerk is voor hem de Japanse taal leren lezen en schrijven. ‘’Japanners schrijven van links naar rechts en van boven naar beneden, dit was even wennen in het begin, maar daar ben ik nu gewend aan geraakt.’’

Zal het Jemuël lukken om met stokjes te eten? Zal hij ook een ster zijn in karate? En hoe zal het de Japanse Kaito vergaan in het Surinaams-Javaanse gezin? Hoe zal hij het vinden om te moeten helpen in het huishouden?

Puberruil Zapp, maandag 24 september om 17.35 uur op NPO Zapp.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880