Puberruil Zapp: Syrische Issa ruilt met energieke Mats

In Puberruil Zapp ruilt de Syrische Issa met lieve, energieke Mats. Syrische Issa woont sinds een kleine twee jaar in Nederland en hij heeft al veel meegemaakt in zijn leven. Hoe zou hij het vinden om terecht te komen in een Nederlands gezin en te leren wat al hun gebruiken zijn?

In Syrië hadden Issa en zijn familie een goed leven. De vier kinderen speelden met vriendjes op straat, ze werden omringd door familie en vader Nedal had een goede baan als elektricien. Toen de oorlog uitbrak hoorden zij dagelijks de bommenwerpers overvliegen. Op een dag liep Nedal over de markt toen er op een paar meter afstand een bom insloeg. Er vielen doden en veel gewonden. Nedal besloot meteen tot actie over te gaan en de gewonden te helpen. Nedal is bij een tweede bomaanslag zelf in zijn been geraakt door scherven van de bom. Hij heeft zwaargewond en met bewonderingswaardige wilskracht buurland Turkije weten te bereiken. In het ziekenhuis kwamen ze erachter dat de scherven teveel schade hadden aangericht om zijn been nog te kunnen redden. Nedal was echter vastberaden om door te gaan voor zijn gezin. Met een oude beenprothese en heel veel doorzettingsvermogen heeft hij per boot Italië weten te bereiken om vanuit daar richting Nederland te gaan.

Na maanden afzien kwamen ook Issa, zijn broertjes, zusje en moeder Ieman naar Nederland. Ze hebben eerst nog een tijdje in een AZC gewoond, totdat zij een huis kregen aangeboden in Assen. Het gezin is erg blij in Assen en zij zijn hard bezig om de taal te leren spreken. Guitige Issa heeft binnen no time de Nederlandse taal geleerd. Hoe? “Gewoon op school,” vertelt Issa trots. In de klas vragen de kinderen vaak naar Syrië en de oorlog. Issa vindt dat niet erg. Hij snapt het wel, want hij is ook nieuwsgierig naar hun leven. Ontwapende Issa wil graag weten hoe mensen in Nederland leven, wat zij eten en wat hun gebruiken zijn. Issa mist Syrië, zijn familieleden die achter zijn gebleven en het buiten spelen met vrienden. “In Syrië ben je na één keer spelen al vrienden, maar in Nederland duurt het zoooo lang voordat je vrienden bent.” Ook al is het soms lastig om een nieuw leven op te bouwen in een nieuw land, het gezin blijft positief. Issa vertelt dat er geen voetbalstadions waren in zijn dorp! “Dat heeft Nederland wel en dat vind ik zo leuk.” Vrolijke Issa wil later namelijk voetballer worden. Als het lukt, dan wil hij het liefste bij lievelingsclubs Ajax of Real Madrid spelen.

 

Issa ruilt met nieuwsgierige en kwieke Mats uit Culemborg. Mats heeft energie te over. Hij heeft namelijk ADHD. Hij is hier erg open over en weet zijn gevoelens goed onder woorden te brengen. Soms vindt Mats het lastig om zich te concentreren op school en wanneer hij zijn energie kwijt moet, dan mag hij een rondje om de school rennen. Welke sport het beste bij Mats past? Atletiek natuurlijk! Met als beste onderdeel… sprinten. Wanneer hij niet aan het rennen is op de atletiekbaan, dan speelt hij de sterren van de hemel tijdens toneel, om vervolgens los te gaan op de drums. Ja, deze jongen zit ook sinds kort in een orkest. Hij heeft een tijd alleen drumles gehad, maar hij wilde toch liever met anderen muziek maken. Mats is namelijk een gezelligheidsdier en hij houdt iedereen graag dicht bij zich. Vriendschap betekent veel voor Mats: leuke dingen doen, dat je elkaar kunt vertrouwen, elkaars geheimen bewaart en dat je elkaar altijd helpt. Gelukkig wonen er veel vriendjes bij hem in de buurt. Wanneer deze sociale jongen een uurtje over heeft dan duikt hij graag de keuken in. “Ik wil later kok worden. Ik houd van experimenteren en ik heb al vaak voor mijn ouders en zus gekookt.” Zijn champignonragout is volgens hem nog nooit mislukt en dat is best knap, al zegt hij dat zelf.

Hoe zal het voor Issa zijn om in een Nederlands gezin terecht te komen? Zal hij genieten van het drukke en sociale leven van Mats? En zal hij nieuwe dingen ontdekken aan het Nederlandse leven? Hoe zal het Mats vergaan in het Syrische gezin? Hoe gaat hij reageren op de moeilijke reis die het gezin heeft moeten afleggen? Weet hij nieuwe spullen te vinden om de nieuwe kamer van Issa op te leuken en kan hij onder hoge snelheid nog voetbalfeiten opsommen?

Puberruil Zapp, woensdag 15 maart om 17.15 uur op NPO Zapp

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880