Puberruil Zapp: Syrische vluchteling Fadi ruilt met de sportieve Bakkumse Pim

Fadi is een jonge Syrische vluchteling. Twee jaar geleden moest zijn gezin noodgedwongen hun geboorteland verlaten voor de oorlog. In de tweede uitzending van Puberruil Zapp (18 januari, 17.15 uur, NPO Zapp) ruilt hij met de avontuurlijke Pim, BMX-talent in de dop, geboren en getogen in het Hollandse Bakkum.

De serieuze en slimme 10-jarige Fadi heeft een heftige reis achter de rug. Twee jaar geleden maakte zijn gezin de moeilijke beslissing om gescheiden naar Nederland te reizen, niet wetend of ze elkaar ooit nog zouden zien. Terwijl vader, oudere broer Milad en zus Miray besloten de overtocht te maken, bleef Fadi met zijn moeder achter in Syrië. Na zes maanden konden ze elkaar gelukkig weer in de armen sluiten. Het appartement van de familie in Syrië ligt inmiddels onder de puin door bombardementen. Gelukkig waren zij op dat moment al in hun nieuwe bescheiden huisje in Breda. Er ligt een flinke druk op de schouders van Fadi. Als jongste telg maakt hij volgens zijn familie de meeste kans om te slagen in dit nieuwe land. Fadi zijn oudere broer moedigt hem dagelijks aan om ‘zijn tijd nuttig te besteden’ door bijvoorbeeld Schooltv-weekjournaal te kijken. Het is altijd een zoete inval bij het gezin. Moeder schotelt niet alleen thuis, maar ook als vrijwilligster in een theehuis de lekkerste Syrische gerechten voor. Fadi spreekt al bijna vloeiend Nederlands en heeft al veel vrienden gemaakt, met wie hij het liefst buiten balletjes trapt of onschuldig belletjes trekt. De familie heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. Over drie jaar wordt de balans opgemaakt en krijgen zij te horen of zij mogen blijven in Nederland.

Onbezorgde en avontuurlijke Pim is hard op weg om een glanscarrière in de BMX-sport te bemachtigen. Pim is gek op alles wat wielen heeft, dus het mag ook mountainbiken of wielrennen worden. Hij woont samen met zijn ouders, zus Romee en broertje Mees in een groot vrijstaand huis in Bakkum met het strand, de duinen en de bossen om de hoek. Het is een hecht gezin en zij trekken er het liefst samen op uit. Ze gaan de duinen in voor lange wandelingen of mountainbiketochten. Al wordt iedereen er dan wel uit gefietst door Pim! Deze 11-jarige sportieveling is een echt buitenkind en houdt er van om met zijn vrienden hutten te bouwen of te gaan vissen. Het liefst betrekt hij iedereen erbij, want deze sociale jongen heeft een hekel aan pesten. Het vetste dat hij ooit heeft gedaan? Dat was de reis naar Zuid-Afrika die hij maakte met zijn opa en oma. “De wilden leeuwen en tijgers, dat was zo gaaf!”

Hoe is het voor Fadi om in een welvarend, vrij Nederlands gezin te komen? Zal hij genieten van alle mogelijkheden, zoals BMX les en hutten bouwen op de hei? Hoe is het om een paar dagen zorgeloos te leven? Wat vindt hij van het Nederlandse leven? Hoe zal het de sociale, sportieve Pim vergaan in het Syrische gezin? Is hij onder de indruk van de reis die zij hebben afgelegd en snapt hij waarom zij hebben moeten vluchten? Verkiest hij zoete Syrische lekkernijen boven Hollandse pot?

Kijk naar Puberruil Zapp op woensdag 18 januari om 17.15 uur op NPO Zapp.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880