Puberruil Zapp: Syrische vluchteling Fidal ruilt met de Hindoestaanse Shivam

Fidal is een Syrische vluchteling. Toen in Syrië de oorlog uitbrak besloten zijn ouders naar Nederland te vluchten. In de eerste aflevering van Puberruil Zapp (maandag 3 september om 17.35 uur, NPO Zapp) ruilt hij met de Hindoestaanse Shivam, die met zijn moeder en oudere broer in een bescheiden woning in de Haagse schilderswijk woont.

De 11-jarige Fidal had met zijn ouders en oudere broer Roudi een fijn leven in Syrië. Ze bezaten twee huizen, Fidal en zijn broer gingen naar een privéschool en zijn ouders dronken tot in de late uurtjes koffie met vrienden. Tot de oorlog uitbrak. Als gezin hebben ze drie pogingen gedaan om te vluchten, maar toen dat te gevaarlijk werd heeft vader Mostafa besloten alleen vooruit te gaan. Vier maanden later werd het gezin herenigd in Nederland. Na een klein half jaar konden ze verhuizen naar een rijtjeshuis in het rustige Dirkshorn in Noord-Holland. Hoewel ze een heftige tijd achter de rug hebben, zijn ze elke dag bezig met hun nieuwe toekomst. Fidals ouders volgen vijf dagen per week Nederlandse les, doen vrijwilligerswerk en geven voorlichting over vluchtelingen op een middelbare school. Vader Mostafa organiseert bijeenkomsten in het dorp met Koerdische dans en eten om vluchtelingen en Nederlanders bij elkaar te brengen. Fidal komt uit een heel modern gezin en ieder geloof wordt geaccepteerd. Zelf geloven zij niet. In Syrië moet je een geloof hebben en is er geen democratie, maar in Nederland is er vrijheid. “We leven als Nederlanders”. Fidal voelt zich helemaal thuis in Dirkshorn. De hele buurt kent elkaar en Fidal zegt iedereen gedag op straat. Niet voor niets dat hij in het dorp bekend staat als ‘de knuffel Syriër’. Met z’n vrienden uit groep 7 gaat Fidal hutten bouwen, kamperen en zwemmen. Zijn ouders hopen een toekomst op te kunnen bouwen in Nederland door de taal onder de knie te krijgen en uiteindelijk een eigen bedrijfje te beginnen in hun specialiteit: het maken van Syrische kaas!

De Hindoestaanse Shivam is alleen opgevoed door zijn moeder, zijn vader heeft hij nooit ontmoet. Ze wonen in de Haagse Schilderwijk waar hij zijn slaapkamer deelt met zijn broer. Het leven bij hen thuis staat in het teken van het Hindoeïsme. Hij zit op een Hindoestaanse school in groep 8, heeft Hindoestaanse vrienden en gaat op zaterdag naar een buurthuis waar hij chackra’s en mantra’s leert. Twee jaar geleden kwam Shivam bij Vaari Nausha terecht, een dansschool voor traditioneel Indiase dans. Shivam heeft zijn passie helemaal gevonden, hij weet nu zeker dat hij traditioneel Indiaans danser wil worden. Dat gebeurt niet zomaar, want het behalen van een diploma kan wel elf jaar duren.

Hoe zal het voor Fidal zijn om in een gezin terecht te komen waarbij het leven in het teken staat van het Hindoeïsme? Zal hij de Indiase dans onder de knie krijgen? En hoe zal het de Hindoestaanse Shivam vergaan in het Syrische gezin? Snapt hij waarom zij zijn gevlucht en wat vindt hij van de Syrische kaas?

Puberruil Zapp, maandag 3 september om 17.35 uur op NPO Zapp.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880