Puberruil Zapp: Vietnamese Tina ruilt met de Afrikaanse Rachel

De Vietnamese Tina is geboren en getogen in Nederland, maar voelt zich het fijnst als ze ieder jaar weer in Vietnam is. In deze aflevering ruilt zij met de Afrikaanse Rachel wiens leven geheel in het teken staat van African Dance.

De 10-jarige Tina woont samen met haar zusje en ouders in een rijtjeshuis in Purmerend. Haar vader kwam als elfjarige jongen terecht in een gastgezin in Purmerend nadat hij door de politieke situatie moest vluchten uit zijn geboorteland Vietnam. Hoewel Tina is geboren in Nederland, voelt zij zich het fijnst als ze ieder jaar weer in Vietnam is. “In Vietnam val ik niet op als ik op straat loop en kan ik de taal met mensen spreken.” In haar klas worden wel eens grapjes gemaakt over haar uiterlijk en daarom vindt ze het niet altijd leuk om Vietnamees te zijn. Gelukkig heeft ze haar beste vriendin Liesbeth, die ook Vietnamees is. Omdat de respectvolle Tina wordt opgevoed met traditionele Vietnamese normen en waarden is ze al erg serieus over de toekomst. “School vind ik belangrijk en als ik later een vriendje krijg dan moet hij betrouwbaar zijn.” Gelukkig vindt ze studeren leuk, want voor haar droombaan als dokter heeft Tina nog veel studiejaren voor de boeg. Thuis geeft haar moeder het Boeddhistische en haar vader het Christelijke geloof aan de kinderen mee. In het weekend wordt de hele familie opgetrommeld om tijdens karaoke samen Vietnamese liedjes te zingen en lekkere dumplings te eten.

Rachel haar leven staat helemaal in het teken van African Dance. Dat is niet zo gek, want haar roots liggen in Ghana. Ze woont samen met haar moeder, zus, broer en zusje in hartje Den Haag in een appartement in China Town. Omdat het een groot gezin is helpt haar grote zus Matilda mee om brood op de plank te krijgen en haar broertje en zusje op te voeden. Iedereen zorgt voor elkaar en daarom is de familieband hecht. “We snappen elkaar en maken altijd meteen vrede nadat we ruzie hebben,” vertelt Rachel. Niet alleen voor haar familie maar zelfs voor haar vriendinnen is Rachel erg lief. Haar vriendinnen zijn gewend dat Rachel ook haar favoriete snoepjes met hen deelt. Delen is een van de dingen die de familie leert bij de Pinkstergemeente waar zij onderdeel van zijn. Iedere zondag gaat de familie in traditionele Ghanese kleding naar de kerk. Rachel is trots op haar afkomst, maar voelt zich een Nederlands meisje die gek is op stamppot en liever van haar cultuur proeft in eigen land.

Hoe zal dokter in spe Tina het vinden om in zo’n groot gezin mee te draaien? Wat zal zij van de traditionele Ghanese kleding vinden? En hoe zal het de Afrikaanse Rachel vergaan in het Vietnamese gezin? Hoe zal zij het vinden om met de hele familie Vietnamese liedjes te zingen tijdens karaoke?

Puberruil Zapp, maandag 17 september om 17.35 uur op NPO Zapp.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880